Galas vára

Galas várát 1244-től említik, 1285-ben pedig – Orbászhoz, Szanához hasonlóan – az ispánja is szerepel. 1293-ban III. Endre Babonics Radoszló bánnak adta, akinek halála után, 1299-ben a Babonicsok visszaadták a királynak. 1314-ben mégis az övék volt, osztozásukkor Babonics Jánosnak jutott. 1361-ben viszont már Paksi Leusták szlavón bán kezén találjuk. Később a híres Hervojáé (1391), majd Galasi Dragišáé (magnificus, 1404), végül pedig – az 1463-ban bekövetkezett török hódításig – Tamás, majd Tomasevics István bosnyák királyoké volt.

Megjegyzem, az 1244-ben IV. Béla által is meglátogatott vár az egész mai Bosznia oklevelesen legkorábban adatolt helye. Hogy pontosan hol volt, máig vitatott. Én Kulaši mellett tenném le a voksot, a két Ukrina találkozásánál. Egyik adatunk ugyanis, a két név összecsengésén túl elárulja, hogy Galas Ozora – az észak-boszniai bánság névadója – irányába esett.

Kozarához, Orbászkőhöz hasonlóan ezt is jó volna dokumentálni, fotózni, legalább a vázlatos alaprajzát, főbb méreteit, jellemzőit megismerni. A vár helyét a Gradina felirat mutatja:

Galas 14

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s