Pécs városfala

Feltűnő a hatalmas területet övező, több mint 3 km-es védővonalat jelentő pécsi városfal problémája. Egyetlen másik magyarországi középkori püspöki székhelyen sincs hasonló, sőt még a szabad királyi városok erődítései is – nagyságát tekintve – mind eltörpülnek mellette.Úgy “tudjuk”, hogy későközépkori építmény.

Azonban méretei, részletmegoldásai későrómai analógiákat juttatnak eszünkbe (például Sirmium, Bassiana városfalait). Ennek az sem mond ellent, hogy a híres pécsi ókeresztény temető is a falon belül van (lásd Sirmium „infra muros” temetőit).

A városfal tudtunkkal Pécs egyetlen ostrománál (1526, 1543, 1664, 1686) sem jelentett érdemi akadályt. Az ezekről szóló forrásadatok is kivétel nélkül a falak régiségét és – 16-17. században – védhetetlenségét hangsúlyozzák. A város utca és telekrendszere viszont arra utal, hogy az a falak ismeretében, azokhoz alkalmazkodva alakult ki.

Munkahipotézisként felvethető, hogy a későrómai Valeria tartomány székhelyét jelentő Sopianae más jelentős városokhoz hasonló erődítéssel rendelkezett s ez már készen maradt az utókorra.

A nyugati kapu és a délkeleti falak amúgy érthetetlen ki- és beugrásának, szakaszonként homorú vonalvezetésének pontos megfelelője Sirmium városfalánál ismert:

Pécs 1686 b

Mivel a vár is szerves része a városerődítésnek, felmerül a kérdés, hogy az is római eredetű-e?

(holnap folyt. köv.)

Reklámok

Pécs városfala” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. HAJDÚSZOBOSZLÓ RÉGI TÉRKÉPE…, HIHETETLEN VAGY NEM? LACI djnaploja írta: > dnsj60 posted: “Feltűnő a hatalmas területet övező, több mint 3 km-es védővonalat jelentő pécsi városfal problémája. Egyetlen másik magyarországi középkori püspöki székhelyen sincs hasonló, sőt még a szabad királyi városok erődítései is – nagyságát tekintve – mind eltörp”

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s