Szulejmán sírját újra “megtalálták”

Tegnap a budapesti Kempinski Hotelben, a török nagykövet jelenlétében bejelentették a “szenzációs” felfedezést, a Szulejmán szultán belső szervei számára, halála után pár évvel fia, II. (Részeges) Szelim által felépíttetett türbe megtalálását:

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20151209-szulejman-oszman-birodalom-szigetvar-regeszet-archeologiai-feltaras-geofizika-turbe-szultani.html

Végülis tudni kell eladni magát a tudós embernek s ez a 2010 óta folyamatosan szép summát elköltő kutatócsoport vezetőjének sikerült is. Az más kérdés, hogy az épületet 1971-72-ben Kováts Valéria régésznő egyszer már feltárta (a korát is helyesen meghatározta, csak a funkcióját még nem ismerte fel).

Én magam a helyet a zsibóti szőlőhegyen, 2002 áprilisában – egy a Duna-Dráva NP munkatársaival közös bejárásunkon azonosítottam  s aztán ezt a tényt évekkel ezelőtt, itt például 2013-ban – amikor a pécsi kutatócsoport tagjai még mindenhol máshol keresték a türbét – nyilvánosságra is hoztam:

https://djnaploja.wordpress.com/2013/09/22/szulejman-sirja/

No comment.

A helyszín (2002, 2013):

Zsibót tp1

 

Reklámok

Szulejmán sírját újra “megtalálták”” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hátha tévedsz …. akkor viszont az enyém a becsületes megtalálói díj. :o))))
  Hisz ezek kissé messze esnek a becsületestől ….

  Válasz
 2. A nagy turkálógus Hancz úr 2014-es cikkében (Nagy Szülejmán szultán Szigetvár környéki sátorhelye…) röviden foglalkozik a türbe-problematikával török források alapján. Végkövetkeztetése az, hogy a török források alapján a helyzet nem egyértelmű, de ő azt tartja valószínűnek, hogy Szokollu Mehmed dzsámija előbb elkészült, mint a türbe, és a türbe vagy máshol volt, vagy beleépült a dzsámiba.
  Ebben a mély, alighanem kiáshatatlan dilemmában könnyen segíthetünk Hancz úrnak: kizárt, hogy egy padisah türbéje beleépüljön egy alattvaló épületébe.

  Válasz
 3. Pap úr viszont ügyes fiú, mert amikor hallott valamikor erről a Szulejmán nevű fószerről, azonnal meglátta benne a pénzt. Nem is keveset. “Hanz úr” (ez aranyos! de nem mennék bele ezirányú személyeskedésekbe) az ő samesza, nyilván kap is valamennyit a pénzből, így aztán átadja a főnöknek, kainek fogalma sincs ez egészről, viszont jól el tudja adni.
  Ám legyen, de hátha hamarosan borul a bilijük….

  Arról nem is beszélve, hogy én szereztem meg Bécsből (Kriegsarchiv) és a budapesti levéltárból azokat a térképeket, amiket saját forrásmegjelöléssel publikálnak. Fototechnikai eszközökkel ez 5 msodperc alatt be is bizonyítható. Erkölcsileg IS nullák a jól kereső “szakemberek”.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s