A bácsi katedrális

Köztudott, hogy a bács-kalocsai érsekségnek a középkorban egyszerre két székhelye is volt. A vármegyének is nevet adó Bács volt ezek közül is egy időben a fontosabb.

Felmerül a kérdés, hol volt Bács városában a székesegyház? Henszlmann Imre 1873-ban kiásott a vártól 2 km-re keletre található temetőben egy középkori templom részletének tekinthető 9 m hosszú falmaradványt. A kalocsai székesegyháznál megfigyeltekhez hasonló méretű téglák alapján ezt vélte a középkori katedrális helyének.

A hasonló egyházmegyei székhelyvárosok topográfiáját tanulmányozva, azonban ez aligha lehet helytálló. A székesegyházak ugyanis vagy a vár, vagy a város legfontosabb, leginkább védett, illetve központi helyén épültek fel. Szemben mondjuk a koldulórendi kolostorokkal, melyek általában a városkapuk mellett, a településmag szélén keletkeztek. Így lehetett ez természetesen Bács és az ottani ferences kolostor esetében is. A székesegyház maradványait még nem ismerjük, de azok előkerülésére a mai város központjában álló Szent Pál plébániatemplom helyén, alatt, körül lehet számítani.

Bács térkép

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s