Hol volt Borona?

Anonymus gesztájában a mai Nyugat-Szlovákia területének elfoglalása kapcsán felsorolta a Vág mentén található Sempte, Galgóc, Trencsén, Bolondóc és Bánya várait, majd elmeséli hogy a Morva folyónál, Boronáig és Sárvárig tűzték ki az ország határait. A két utóbbit azonban – legalábbis ezeken a neveken – nem ismerjük későbbi adatokból.

Ilyenkor jönnek a kombinácók! Kezdjük az egyszerűbbel. Bátran felvethető, hogy Sárvár egyszerűen elírás a Miava-menti Sásvár (később büszkébbre átértelmezve: Sasvár) helyett. Boronát pedig többen, legutóbb Györffy György Uherské Hradiště (Magyarhradis, Magyarvárhely) város előzményének tekintették.

Ez átvezet minket egy további megválaszolandó kérdésre, az ún. Slovácko – vagyis az Olšava-folyó vidéke, ha egyszer ott volt az anonymusi Borona is, mikor és hogyan került át magyarból cseh kézbe? Egy kisebb megyényi területről van szó:

Slovacko

Ráadásul Uherské Hradiště Altstadt – csehül Staré Mesto – nevű része egyben a Morva Fejedelemség (“Nagymorva Birodalom”) Velehrad nevű fővárosa is volt!

Staré Mesto 2

(folyt köv.)

Reklámok

Hol volt Borona?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. És Velehrad szomszédos települése Salaš – ami minden nyelvészeti etimológia szerint a magyar ‘szállás’ szóból származott át a szláv nyelvekbe…

    Válasz
  2. Velehrad település szomszédja pedig nem más, mint Salaš község. Minden etimológia szerint a szláv nyelvekbe a magyar “szállás” szó került át, tehát újabb nyom…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s