Sztumpa lehet Borona

Anonymus Nyitra elfoglalását követően előbb a Vág mentén sorakozó öt várispánságot sorolta fel délről kezdve, Sempte, Galgóc felől. Ezt követően említi, hogy “egészen a Morva folyóig mentek és torlaszokat állítva oda, a magyarok országának határait Boronáig és Sárvárig tűzték ki.”

Most nem belebonyolódva az ágas-bogas Anonymus kérdésbe, a címben szereplő kijelentésünk szempontjából legyen elég annyi, hogy saját korának alapos földrajzi ismeretében fogalmazta meg kitalált, fiktív történetét. Létező várispánságokat sorolt elő a terület birtokba vételének leírásakor. Márpedig a Morva vidékén az Árpád-korban két várispánságra vannak adataink: Sasvárra és Sztumpára (utóbbi neve a német Stampfen mesterséges magyarításával lett Stomfa). Logikus hát, hogy Anonymus ezeket említhette Sárvár és Borona formában.

Nem tudjuk biztosan, hogy II. Ottokár 1271-ben még a mai kastély helyén sejthető régi Sztumpa várat foglalta-e el, vagy már a szerepét átvevő Borostyánkőt?

Stomfa-Borostyánkő 1

(Nem akarok botcsinálta nyelvészkedni, csak megjegyzem, hogy a Bernstein és Borona nevek mintha még össze is csengenének, bár hangtanilag nyilván nem egészen stimmel a dolog.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s