Laventenburg-Lundenburg-Břeclav

A csehül Dyje, németül Thaya névre hallgató folyó balpartján, az osztrák-cseh határ mellett található morva kisváros cseh névadója I. Břetislav fejedelem (1035-1055) volt. A szomszédos osztrák földön élő németek azonban Lundenburg néven ismerik.

Ez egy eredeti Laventenburg alakra megy vissza, melyet III. Henrik német-római császár egy 1056-os oklevele említ először. Itt a közeli Baumgartenből ide vezető útról van szó.

Hogyan lehetséges, hogy a németek Levente váraként ismerik a helyet, míg a csehek Břetislav herceg nevével jelölik? A magyar Levente névnek két viselőjét ismerjük: Árpád fiát és öt generációval később Vazul hasonló nevű fiát. Utóbbi is 1056 – a név első említése – előtt élt. Felvetődött, hogy esetleg ő is lehetne a névadó. Ezzel szemben azonban súlyos ellenérvek hozhatók fel. Nagyon rövid ideig és éppen Břetislav vendégeként tartózkodott Csehországban s hogy a szomszédos németek szemében névadóként kiszorítsa a tényleges városalapítót? Nagyon nehezen képzelhető el.

Maradhatunk tehát Györffy György javaslatánál, hogy Árpád fiáról kapta Leventevár-Lundenburg a német nevét. Ezek szerint a legkorábbi, kortárs forrásban is említett magyar* személyről elnevezett várról van szó! Megjegyzem, 900 táján még nem éltek németek a környéken, így talán egy eredetibb szláv alak német fordításából lett a Laventenburg-Lundenburg.

A nagy sáncvár helyét a mai várostól délre Pohanskónak nevezik (azt hiszem utóbbi névhez nem kell tolmács). A 9. századi Morva Fejedelemség egyik fővárosa volt a 902-re tehető árpádi hódítás előtt.

A második katonai felmérésen:

Breclav-Pohansko 2

A vár alaprajza:

Lundenburg-Pohansko

* a fogalmon most az Árpád vezetésével 894 táján (hibás, de bevett nézet szerint 895-986-ban) bejött népre gondolok

Reklámok

Laventenburg-Lundenburg-Břeclav” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s