Szörény várai

Turnu Severin – magyarul Szörény – egy 1233 előtt röviddel (?) alapított bánság névadója volt. Eredeti szándék szerint a mai Olténia területét takarta volna, de ez a terv történelmileg rövid idő alatt – konkréten a Batu kán vezette tatárjárásra gondolok – füstbe ment. IV. Béla 1247-ben a johannita lovagrenddel próbálta feltámasztani, de a  jelek szerint sikertelenül.

1369 után már a havasalföldi vajdák is viselték a szörényi bán címet, ugyanezen terület feletti tényleges hatalmuk szimbólumaként. Maga a szörényi vár később aztán 1419-1524 közt látta el a magyar bánok alatti törökellenes végvári szerepét. A Szulejmán-kori, Bali bég által realizált oszmán hódítás után már nem használták, rommá vált.

Sok kérdés felmerül a két szörényi vár körül. Ezek egyike a román név! Ez a római tábor délnyugati sarkába épített toronyra utal. Talán olyan időben keletkezett, amikor még nem épült fel a nagyobbik középkori szörényi vár.

Ki volt Severin vagy Szörény? Hasonlít Koppány apja, “Tar” Zerind nevére is. A szomszédos Orsova neve is erősen összecseng Örs vezérével.

Ad absurdum a fontos közlekedési, stratégiai pont a magyar-bolgár határok találkozásánál akár 10. századi magyar főemberek nevét is őrizheti. Arra az időre azonban még nem a tornyok építése volt jellemző.

Szent László 1091 táján Messia (Új-Anglia, azaz Bulgária) királyának is tekintette magát. II. Orbán pápához egy Sorinus – talán angol – nevű lovagot küldött követségbe. Talán ő volt a torony névadója is?

Szörénytornya

(Kőnig Frigyes rajzai)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s