Szörény és társai

Kérdés az is, hogy Szörény – bárki is volt ő – a vár építésekor adott nevet az erősségnek, vagy csak utóbb?

Tegnap odáig jutottunk, hogy legkésőbb a szörényi bánság alapításakor fel kellett épülnie a várnak, de inkább előbb, hiszen aligha “névtelen bánságként” indult. Sőt, némi múltja is kellett legyen, mert IV. Béla 1238-ben IX. Gergely pápához írt levelében már a régió neveként említi Szörényt. A környék pedig nyilván a Szörény nevű településtől, vártól kapta a nevét.

Újabb kérdések merülnek fel a vár alaprajzát nézegetve is.

Szörény

Leginkább balkáni későantik, bizánci erődítmények esetében tapasztalunk hasonló megoldásokat. Szörény környéke azonban 600 és 1000 között nem tartozott a Bizánci Birodalomhoz. Miután 1018-ban II. Baszileiosz Szent Istvánnal együtt legyőzte az első bolgár (macedón) birodalmat, nem tudunk a Duna balpartján, az akkor baráti magyar határon épített bizánci várról.

Kizárásos alapon nem marad más lehetőség, mint a bizánci építészeket alkalmazó bolgár birodalom? Esetleg ennek 1186 után feltámadó második kiadása? Forrásaink sajnos egy szóval sem emlékeznek meg a szörényi vár 1226 előtti múltjáról.

Ami további elgondolkodtató elem, a kis félkörös szentélyzáródású kápolna a vár udvarán. Hasonlót korai erdélyi kőváraknál is ismerünk (Firtos, Brassó-Cenk, Földvár).

(folyt.köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s