Hiripné vára

Gyergyószentmiklós határában található a Székelyföld egyik ismeretlen történetű kővára. Régebben Székely Zoltán, legújabban pedig Demjén Andrea is ásatást végzett a területén.

Mindketten a mai kápolna környékét vizsgálták s itt ástak ki kőfalmaradványokat s találtak szerintük az Árpád-kor végére keltezhető tárgyi leleteket. A közölt alaprajz egy nagyobb vár nehezen értelmezhető részletének tűnik:

Gyergyószentmiklós-Hiripné vára

Orbán Balázs régi, 1860-as évekbeli megfigyelései és dr. Ferenczy Sándor helyszíni tapasztalatai még két toronyról szóltak. Két központi toronnyal bíró régi kővárat többet is ismerünk (Szeretfalva, Ferlsőcsernáton, Breáza). Logikus, hogy Hiripné vára is ilyen lehetett.

Ferenczy Sándor vázlata:

Gyergyószentmiklós-Hiripné vára Copy.jpgTovábbi érdekes kérdés a Hiripné vára elnevezés is. A Székelyföldön van még Parajd határában Rabsonné vára és Bereck mellett Veneturné vára. Formailag ezek egy-egy Hirip, Rabson és Venetur nevű személy feleségére utalnának. Ilyen fajta elnevezésről azonban máshol nincsen tudomásunk. A várak kapcsán leírt mesék, mondák is újkori kitalálmányoknak tűnnek.

Lehet, hogy nem is magyarul kell próbálkoznunk  a megfejtéssel?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s