Felsőcsernáton-Ika vára

Erdély egyik érdekes, nagy méretű, egykor két kerek toronnyal rendelkező vára található a Bodoki-hegység egyik keskeny gerincén. Déli tornyán többször is végeztek jól-rosszul sikerült állagmegóvási munkákat. Ezek kapcsán kisebb régészeti kutatásokra is sor került.

“Régészeti” alapon 13-14. századi leletekről tudunk. Ezek segítségével sem tudjuk azonban pontosabban keltezni a vár építésének a korát. Nem akarom itt és most hosszan kifejteni, hogy – különböző okból ugyan, de – miért alakult ki  a szinte mindent 13-14. századra keltezés “szokása” román és magyar kollégáknál egyformán. Pszichológiai, történelmi és politikai szempontokat egyaránt figyelembe kell venni.

Talán ha tudnánk ki volt Ika? Sajnos nem tudjuk… A Háromszék benépesülésével, településtörténetével kapcsolatos elméleteket sem akarom itt ismertetni. A “lakatlansági elmélet” elemzése sem ide tartozik. Őszintén szólva képtelenségnek hangzik, de “tudományos” körökben általában komolyan veszik…

Az sem igazán hihető, hogy egy Árpád-kori székely főember ekkora várat épített volna. Minden bizonnyal inkább a többi erdélyi és azon kívüli archaikus, ismeretlen történetű, nagy kővárral egy csomagban kell vizsgálnunk:

Felsőcsernáton 2012

A helyszín térképe:

Ika vára tp 1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s