Boldogfalva és Küküllővár

Az egykori megyeszékhely területén és közvetlen szomszédságában – Boldogfalva felett – három várhelyet és egy valaha erődített templomot találunk. Pontosabban a középkori Szent István király titulusú (mai református) templom körül már csak ásatásból ismerjük egy palánk és védőárok létét. A falutól délre lévő, Balta-patak melletti egykori mocsaras területen épült középkori vár helyét is napjainkra teljesen elegyengették.

Küküllővár 14

Látható maradványok csak a falu északi szélén emelkedő, koraújkori Bethlen-várkastély körül és a boldogfalvi (románul: Sântămărie) Várhegyen vannak. Megjegyzem, a település román neve, Cetatea de Baltă a falutól délre lévő, napjainkra elpusztult – valamikor 1319 előtt épült – későbbi várra utal. A magyar Küküllővár (és a német Kokelburg) még a megyének nevet adó régebbi vár emlékét őrzi.

A korai sáncvárakat illetően így is a bőség zavarával küzdünk, ugyanis a küküllővárinál magasabban fekvő boldogfalvi Várhegyet is valahogyan el kell helyeznünk a történelemben:

Boldogfalva 2

Megjegyzem, a Boldogfalva egy régebbi Boldogasszonyfalva rövidülése. Utóbbit oklevelesen csak 1448-ból ismerjük. Ezt helyesen úgy kell értékelnünk, hogy a kései említés a forrásszegény területen pusztán a véletlen műve. Természetesen Árpád-kori eredetű lehet ez a váralja-falu is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s