Kebele, Tündér Ilona vára

Érdekes kérdés, hogy vajon a Székelyföldön is voltak-e viszonylag kis méretű, ismeretlen történetű Árpád-kori “nemesi” várak. A macskaköröm annak szól, hogy a székely főemberek (primorok) lényegében a vármegyék módosabb birtokos nemességéhez hasonló vagyoni és társadalmi helyzetben voltak.

Talán ilyen lehetett az Orbán Balázs által – szerintem tévesen – római korinak vélt marosszéki, kebelei Tündér Ilona vára is:

Kebele tp1

Orbán leírása: “némi építkezéseknek látszanak jelentéktelen maradványai, melyekről a nép azt mondja, hogy Tündér Ilonának volt ottan udvarháza, sőt még most is a hegyben rejtett pinczét keresnek, hol a tündér királyné roppant kincsei lennének elásva. Az ezen magas, messze kilátást nyújtó hegytetőn található nagymenynyiségű téglatöredékek…”

 

Reklámok

Kebele, Tündér Ilona vára” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kebele, pontosabban Kebeleszentmárton település létezik a Kárpátmedence legnyugatibb szegletében is, a Muravidéken, történelemi Zala megye, Alsólendvai járás, ma Szlovénia. A magyar nyelvhatár peremén terül el, ma többségében vend, vagyis muravidéki szlovén lakja, állítólag a török kor előtt magyarlakta település volt és a közeli dombon, nem pedig a Kebele-patak völgyében, mint ma. Körülötte ma is magyar falvak vannak, Szécsiszentlászó, Velemér, Szentgyörgyvölgy, Márokföld, Nemesnép, Lendvajakabfa, Jósec, Bödeháza, Zsitkóc, Dobronak. A történeti Őrség légvonalban mintegy 8-10 km-re terül el tőle észak irányában. Szívesen adunk-veszünk minden információt a Kebele település és a név megfejtésével kapcsolatosan. Kepe Zoltán, Lendvai Galéria és Múzeum.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s