Ungvár kezdetei

A mai Ukrajna Kárpátokon inneni tartományának székhelye egyben a történelmi Ung vármegye névadója. Ebből kifolyólag, legalább 1000 éves központ. Legalábbis írott forrásaink és a logika alapján. Mert a “régészeti eredmények” ennek ellentmondani látszanak.

Hol keressük a hibát? Mint régész mondom, az utóbbiakban. Azt ugyanis igen nehéz bizonyítani, hogy valami nem volt. Másképp fogalmazva, az hogy eddig nem kerültek elő a korai vár részletei, még nem zárja ki, hogy az is a mai város közepén emelkedő hegyen volt.

A történeti adatok szerint 1085-ben a besenyők Ungvár és Borsova környékét dúlták fel, mígnem Szent László Kisvárdánál le nem győzte őket. A szicíliai arab Idríszi pedig 1154-ben “nagy és virágzó város”-nak írta le.

Azok a 19. század vége óta elterjedt elméletek, melyek az eredeti Ungvárt Gerényben, Deregnyőn, Nevickén stb. vélték azonosítani, ellentmondanak az elemi logika szabályainak. Ungvár városa ugyanis egy azonos nevű vár körül keletkezett. Ez már akkor is nyilvánvaló volna, ha a nevén kívül amúgy semmit sem tudnánk róla. Ha nem így lett volna, akkor nem Ungvárnak hívnák a települést.

Az 1785-ből származó térképen sejthető a talán eredetileg is kétrészes régi vár kontúrja. Belső magjában épült az 1440-től adatolt mai vár (Das Schloss):

Ungvár 1785

További nyitott kérdés, hogy Mészáros Károly, a város első történetírója idézett 1861-ben egy általa Liudprand cremonai püspöknek (kb. 920-972) tulajdonított részletet:

„Ungo-gradus, propugnaculum validum slavorum caravantium, nomen sortitum ab amne Ung, quod idiomate slavico denotat celerem”

Szlávul Ungográd lett volna? Sajnos nem találni, honnan vette az idézetet? Liudprand műveinek kritikai kiadása csak 1877-ben jelent meg, de abban nem található. Valahol mégis olvashatta. De hol? S egyáltalán a mi Ungvárunkra vonatkozhat a szöveg? Jó volna a forrását kideríteni…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s