Egyek-Ohat-Földvár

Az egykori ohati pusztán, a ma egyeki határba eső Földvár-halom, egy a közelében lévő “földvár”-tól kapta a nevét. Ugyanaz az 1780 táján készült térkép ábrázolja, amelyik a tegnap tárgyalt Várszigetet is (Egri Főkáptalan Magánlevéltára 22. szám).

Egyek-Földvár

A valóságban azonban nincsenek sarokbástyák a téglalap alaprajzú egykori erődítmény területén:

Egyek-Földvár mh

Mérete kb. 80 x 50 m. Formája alapján leginkább a késő-középkori kastélyhelyekhez hasonlít. Persze sem a méret, sem a forma önmagában nem korhatározó. Történelmi adatot nem ismerünk róla.

Legfőbb tanulság, hogy a 18. századi térképek némelyikének bástyás várábrázolását afféle szimbólumnak s nem konkrét, elnagyolt alaprajznak kell tekintenünk!

Reklámok

Egyek-Ohat-Földvár” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Tiszteletem! Az egyeki Földvár.-halomból is kettő van…, egymástól közel észak-déli irányban. Én az északin voltam régebben, a délit nem látom a mai térképeken, műholdfelvételen.”Heves L32″-n van ez a kettő.Legközelebb, ha arra járok, tüzetesebben átnézem a tájat. Buka László djnaploja írta: > dnsj60 posted: “Az egykori ohati pusztán, a ma egyeki határba eső Földvár-halom egy a közelében lévő “földvár”-tól kapta nevét. Ugyanaz az 1780 táján készült térkép ábrázolja, amelyik a tegnap tárgyalt Várszigetet is. A valóságban azonban nincsenek sarokbástyák a tégl”

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s