Egyek-Telekháza

Az Alföldön egyelőre nagyon kevés Árpád-kori várhelyet ismerünk. Ritkaság számba megy a Hajdu István által 2009-ben fotózott szép telekházi példány:

EgyekTelekháza 194

A térképen látható nagy mesterséges halom (alighanem rézkori halomsír) tetején árkoltak körbe egy kb. 30 x 20 m-es területet:

Telekháza tp1

1905-ben Zoltai Lajos ásatást végzett rajta s egy – a rekonstrukciója szerint talán – félkörös szentélyzáródású Árpád-kori templom és egy utóbb ráépült gótikus kápolna maradványait tárta fel a dombon akkor állt “filagória” (kerti kilátó-pavilon) körül:

Ohat-Telekháza

A régész az egykori Ohatmonostora templomának vélte, de méretei és formája alapján inkább falusi plébániatemplomnak látszik. Számomra a Miklós Zsuzsa által feltárt kerepesi, galgamácsai helyszínekhez hasonlóan, egy korábbi vár helyére épült templomnak tűnik (elméletileg az sem lehetetlen, hogy korai templomváraink egyike).

Érdemes volna először is felmérni, másodszor a fennmaradásáról, védelméről gondoskodni, harmadszor pedig tovább kutatni…

Reklámok

Egyek-Telekháza” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ott is jártam már.:-) Laci djnaploja írta: > dnsj60 posted: “Az Alföldön egyelőre nagyon kevés Árpád-kori várhelyet ismerünk. Ritkaság számba megy a Hajdu István által 2009-ben fotózott szép telekházi példány: A térképen látható nagy mesterséges halom (alighanem rézkori halomsír) tetején árkoltak körbe egy kb. 3”

    Válasz
  2. Zoltai csak néhány napig ásatott minden helyen és így számtalan rossz feltételezésre, pontatlanságra jutott el. Ennyi volt a lehetősége akkor. Laci djnaploja írta: > dnsj60 posted: “Az Alföldön egyelőre nagyon kevés Árpád-kori várhelyet ismerünk. Ritkaság számba megy a Hajdu István által 2009-ben fotózott szép telekházi példány: A térképen látható nagy mesterséges halom (alighanem rézkori halomsír) tetején árkoltak körbe egy kb. 3”

    Válasz
  3. Édesapám észrevétele !A helyi tsz ben hintóval hordta az elnököt. Ő véle is megosztotta az élményét . A domb északi oldalán az úton ha hajtott, a lovak patája egy bizonyos helye, dübörgött ami a föld alatti üregre utalt.Nem tudom hogy más felfigyelt e rá.?

    Válasz
  4. Visszajelzés: Ohatmonostora | djnaploja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s