Berekszó

A Szerémség egyik jó megtartású – szerintem – Árpád-kori várhelye található a vajdasági (szerb nyelven: Berkasovo) község területén. Tudománytörténeti érdekesség, hogy már több mint 300 évvel ezelőtt felmérte Luigi Ferdinando Marsigli, akit joggal nevezhetünk a magyarországi tudományos igényű várkutatás  egyik első képviselőjének. Igaz, ő még rómainak vélte a lakosok által Despotovacnak, azaz a despoták várának nevezett objektumot – de hát ma is tévednek kollégák, még ennél nagyobbakat is:

b 9

A terepi felmérés mai szemmel nézve is kiemelkedően pontos! A vár történetébe csak  1482-től látunk bele. Ekkor Brankovics Vuk szerb despotáé volt, akinek özvegye 1485-ben átadta Mátyás királynak, de 1486-ban már ismét a Brankovicsoké. 1503-ban és 1506-ban a korábbi birtokos, Berekszói Frank leánya és társai tiltakoztak eladományozása ellen, amikor Beriszló János despota és felesége kapta meg. A törökök 1526-ban foglalták el. Amikor a császári-királyi hadak 1687/88-ban visszafoglalták a területet, amint azt Marsigli felméréséből látjuk, már a mai helyzethez hasonlóan nézett ki.

Tehát építtetői az Árpád-korban is jelentős Báncsa nemzetségből származó Berekszói család tagjai voltak. Az, hogy csak 1482-től ismerünk konkrét adatokat, természetesen nem zárja ki, hogy 2-300 évvel korábban is épülhetett!

A vár helye mai tétképen Šanac felirattal:

Berekszó tp1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s