Csepregi parasztház

Az egykor Sopron vármegyéhez tartozó, nagy múltú Csepregen sok épület őriz még a falaiban régi részleteket. Olyan ház azonban, amelyik – a tető 20. századi palafedésétől eltekintve – egy az egyben őrizné a régi arculatot, napjainkra csak egy maradt.

Ahogy hallom, azt is bontás fenyegeti. A hagyományos Alsóváros területén, a Dózsa György utca 7. számú házáról van szó:

DSC00870

A “falra hányt borsó” módjára, 2002 óta mondom, hogy a városnak meg kellene venni és aztán rendbe téve hasznosítania a hagyományos népi életmód bemutatására, mindenféle hagyományőrző rendezvények tartására. Itt lehetne élet- és élményszerűen bemutatni a “Falumúzeum” néprajzi anyagát is.

Sajnos az épület – számomra érthetetlenül – tavalyelőtt kikerült a védettség alól. Nem sok reményt látok a megmaradására, de talán még lehetne beszélni a tulajdonossal. Ami pedig minimum szinten elvárható, bontás esetén alapos előzetes felmérés készíttetése és a helyszíni felügyelet biztosítása – annak érdekében hogy jobb időkben mégis fel lehessen építeni új helyszínen a régi házat.

A nyugat-dunántúli népi kultúra utolsó csepregi emlékéről van szó!

DSC00868

Reklámok

Csepregi parasztház” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A probléma ott van szerintem, hogy ki finanszírozná a ház felújítását, hisz őszintén szólva ez a romos épület már elég régóta Csepreg egyik szégyene. Ágh Peti erre nem fog szerezni 50 milkát, a jelenlegi tulajdonosa meg gondolom azzal a szándékkal vette, hogy lebontassa, hisz romos az egész, mert jelenlegi állapotában pár év és összeborul teljesen, s végleg az enyészeté lesz.

    Válasz
  2. Pályázni lehetett volna, meg még tán lehetne is… persze pesszimista vagyok, azért írtam, hogy legalább egy skanzen-szerű újraépítés érdekében bontás előtt rendesen fel kéne mérni és a hasznosítható eredeti faanyagot, téglát, nyílászárókat stb. valahol eltárolni.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s