Marsigli Sopronban

A híres polihisztor, térképész, katona és életművész Luigi Ferdinando Marsigli 1685-ben egy darabig Sopronban élt. Itt írta meg 1683-as török fogsága idején szerzett tapasztalait a kávéfogyasztás és készítés rejtelmeiről.

De a régiségek iránt is érdeklődött s a környéken is tett kirándulásokat. Felfedezte – többek között – két római erőd maradványait Soprontól keletre, a Fertőtől délre, “Ortum hybernum” irányában. A névben nem nehéz felfedezni a magyar Hidegséget. A két erőd közelében egy régi római út nyomait is észlelte.

b 1

Az erődök meglehetősen nagyok, mégis – tudtommal – eddig elkerülték a környékkel foglalkozó kutatók figyelmét. Én is csak most, Marsigli 1726-ban megjelent művét olvasva figyeltem fel az adatra.

Érdekes feladat lesz megtalálni őket!

Reklámok

Marsigli Sopronban” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A kerek tornyok jelen vannak késő római erődöknél. Későbbi korszak aligha jöhet szóba! Az sem képzelhető el, hogy Marsigli egy nem létező dolgot rajzolt le.

  Válasz
 2. Marsigli munkáinak ismeretében én sem tartom valószínűnek, hogy valótlant rajzolt volna le. Nem lehetséges, hogy az azóta lecsapolt Hanság területe mellett vannak ezek? Akkoriban a Fertővel egyben volt, legalábbis Ortelius térképén még egyben szerepel tóként (Lacus Peiso néven). A római leleteket tudomásom szerint nem a tó, hanem a mocsár területén találták eddig is. Marsigli rajzán pedig egyértelműen mocsár van írva.

  Válasz
 3. Nem mondtam, h Marsigli valótlanságot ábrázolt, de a rajzon látható tornyok inkább legyező alaprajzúaknak kéne lenni, és a belső tornyok voltak kör alaprajzúak, azok meg nem látszanak.

  Válasz
 4. Az meg külön mérlegelést érdemel, hogy Marsigli azt írta, hogy Soprontól egy órányira van. Nos gyalog számolva a távot, ez Balf község, Hidegség ui. 3 órányira van Soprontól.

  Válasz
 5. Visszajelzés: Sopron-Potzmann Kogel | djnaploja

 6. Visszajelzés: Sopron Kőhegy | djnaploja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s