Csepreg utolsó parasztháza

Tegnap másodmagammal megnéztem a Dózsa u. 7-et, miután egy közel lakó hölgy felhívta a figyelmemet arra, hogy elkezdték azt bontani. Valóban leszedték róla az összes ajtót, ablakot és kiirtották az udvaron korábban tenyésző dús vegetációt. Maga a ház még tető alatt van és most – bontásra előkészítve – kiürítve áll.

Miután belülről eddig még nem volt módom megtekinteni, most bejártuk és alaposan végig is fotóztuk a házat. Sejtésem szerint bontási dokumentáció eddig úgysem készült róla (bár ne lenne igazam). Ugyanezért egy gyors alaprajzi felmérést is elvégeztünk. Úgyhogy most már a külső fotóknál többet tudunk a házról.

Ha már – ahogy látom – a bontás elkerülhetetlen is, mégsem kellene teljesen hagyni veszendőbe menni ezt a népi építészeti emléket. A most palával fedett padlás tele van komoly értéket jelentő, szemre jó állagú zsuppal.

_MG_6592

Azt bontás előtt célszerű volna lehordani és szakszerűen eltárolni. Ugyancsak szakemberrel lenne célszerű szétszedetni a tető igen sok jó állapotú faanyagot tartalmazó, 7 állásos, szelemenes, 20 szarufás szerkezetét. A deszkaborítású födém gerendái is még jó állapotúak. A tisztaszoba ajtajának tokja kifejezetten szép munka. A benne álló cserépkályha nem tudom kinek ártott, hogy máris l’art pour l’art odavágtak neki párat s megsérült.

_MG_6588

Ezeket le lehetne úgy is bontani, hogy később egy másik területen újraépíthető legyen a ház az eredetinek megfelelően (persze a tömésfalat esetleg valami mással pótolva, mert azt nem hinném, hogy ma még valaki meg tudná csinálni).

Ehhez persze az kellene, hogy valakinek szándékában álljon a régi hagyományos csepregi életmód későbbi élményszerű bemutatása egy arra alkalmas helyen. Ott a jó példa előttünk a szomszédos Bükön!

Az illetékes építésügyi hatóság talán – jobb későn, mint soha – előírhatná a bontás felügyeletét. A város pedig gondoskodhatna az előttem ismeretlen új tulajdonossal való megegyezésről a bontás során kinyerhető – egy későbbi újjáépítéshez még felhasználható nagy mennyiségű eredeti faanyag sorsát, ideiglenes tárolását illetően.

Legalábbis, ha valakit érdekel még Csepregen a hagyományőrzés.

Reklámok

Csepreg utolsó parasztháza” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Beszélj ezügyben Hárominéval, az alporgármester asszonnyal. A férje annak idején kampányolt a helyi értékek megőrzésével is, a legjobb alkalom számára arra, hogy a szavai ne csak elpuffogtatott közhelyek maradjanak, hanem tettekben is realizálódjanak.

  Válasz
 2. Elszomorít, amit olvasgatok a szép nyugodt, békés CSEPREG településről! Nagyon sajnálom! Hagy kérdezzem meg, id. Menyhárt Imréné, Vera néni Háza meg van még? Az is igazi műemlék, a konyhában : egybe épített tűzhely ,üstházzal, kenyér sütő kemencével,Stb. Mellék épületként, présház,Kamrák, tárolók stb.
  D. Józsi ! Ha megtenné, írjon egy pár sort. Köszönettel : P Miklós Anyukája, Jutka néni.

  Válasz
  • Az Ady utcában lévő egykori Menyhárt-házról van szó a buszmegálló mellett? Ha igen, azt már jó pár éve lebontották, most Szabó László sírköves kínálat-bemutatója van a helyén.

   Válasz
 3. A jelenlegi városvezető közreműködésével vonták vissza ennek a háznak is a helyi védettségét, még az előző ciklusban. Éppen ezért nem hinném, hogy hajlandóak lennének bármit lépni az ügyben.

  Múlt héten a témában kiadott sajtóközleményem hatására sem csináltak semmit…

  Válasz
 4. Dániel! Épp ezért gondolom én úgy- lehet hibásan-, hogy aki évekkel ezelőtt a helyi értékek megőrzése mellett polgármester- és képviselőjelöltként kampányolt, neki mindenképp most valamit tennie kéne,vagy kezdeményeznie, mert nem több választási propagandánál akkor a régi kampánya, és ezután senki nem fog hinni neki, ha netán képviselőként indulni szándékozna is bármikor. D. J. kampánya is tartalmazott ilyen elemeket, s íme a bizonyíték, hogy ő komolyan is gondolta annak idején, amit leírt és mondott. Nomármost az Alporgármester Asszony elé kéne tárnia a problémát, hátha közösen valamit el tudnak érni a nemes ügy érdekében.

  Válasz
 5. Gondolom a tulajdonos olvashatta az Ön cikkét,mivel tegnapelőtt újra csinált “kaput”,és ráírta a területre hogy magántulajdon építési terület.Igaza is van.Senkinek semmi keresnivalója ott,hisz magánterület.20 évig itt áll a ház üresen, a kutya sem törődött vele.Most hogy tulaj a dzsungelt eltakarította és foglalkozik a területtel,mindenki meg akarja védeni a házat.A lehetőség mindenki előtt ott állt hogy megvegye,de Csepregen nem kellett senkinek.

  Válasz
  • Igen, olvasta. Sőt meg is látogatott a párjával együtt. Rajtuk nem múlik az épület sorsa. Ha az önkormányzat meg akarná menteni, mint népi építészeti emléket, hagyományőrző helyszínt, még most is lehetőség volna rá. Én már 2002 óta próbálom meggyőzni a város pénzével és lehetőségeivel gazdálkodó mindenkori városvezetőket, hogy a kevés megmaradt jellegzetes régi épületet valahogy meg kéne őrizni az utókor számára.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s