Bereck-Veneturné vára

Marsigli gróf 1690 táján a Székelyföldön is járt, ahol természetesen megnézte és lerajzolta például a berecki római tábor maradványait is:

b 26

Az ókorban valószínűleg Angustia néven ismert segédcsapat-tábor katonái az Ojtozi-szoroson át vezető fontos utat felügyelték Dacia provincia létezése idején (106-271). Később ugyanezt a feladatot a kézdi-széki berecki székelyek látták el. A római romokat Veneturné vára néven ismerték, ismerik. A név aligha választható el a hasonló Hiripné, Rapsonné nevektől. Aligha “Venet úr”, Hirip vagy Rapson nejéről van szó, vagy legalábbis az ilyesfajta magyarázat nagyon nehezen volna hihető, hiszen nem csak a székely földön, de az egész magyar nyelvterületen ismeretlenek az ilyen személy  és családnevek.

Viszont a helynévképződésnek is megvannak a maga szabályai, törvényszerűségei. A nevek nem úgy alakulnak ki, hogy valaki unalmában kitalálja őket! A speciális Veneturné név létrejötte valószínűleg egy középkori újrahasznosítással magyarázható, mert a két másik fent említett hasonló várnév is középkori várakat takar. Kérdés, hogy kik voltak és mikor éltek a névadók?

Veneturné várának helye, Altes Schantz felirattal az első katonai felmérésen:

Bereck

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s