Lovászad

A mai magyar-osztrák határ mellett, Pinkamindszent szomszédságában – már az osztrák oldalon, egy magányos dombon két szomszédos falu, Lovászad ás Karácsfa közös temetője található (német nevük: Luising és Hagensdorf). A mesterségesen emelt, szabályos halmon 1788-ig egy Szent Kozma és Damján titulusú templom állt. Sajnos a közvetlen környék 11-12. századi történetéről szinte semmit sem tudunk, így magából a látottakból és a helynévből lehet kiindulnunk.

Az alul 40, felül 20 m átmérőjű, 4 m magas halomhoz kb. 2800 m3 földet hordtak össze. Egykor árok is övezte, melynek ma már csak csekély nyoma észlelhető az északkeleti oldalon. Méreteit, formáját tekintve tökéletes párja a történelmi Vas vármegyében található két másik királyi udvarhelyen épült földhalomvárnak (motténak), Ikervár-Rózsadombnak és Hegyfalu névadójának.

A Lovászad név alapján, éppúgy királyi ménes tarthattak a birtokon, mint a kelet-magyarországi Szihalmon, ahol 1067-es oklevélből értesülünk a királyi udvarház (latinul: curtis) közelében a királyi lovak szérűjéről.

A lovászadi motte felmérése:

Lovászad

Ábrázolása a második katonai felmérés 1846-ban készült térképén:

Lovászad 1846

Mai képe:

Lovászad 1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s