Nis

Ma kivételesen a középkori magyar királyok némelyikének serege nyomába szegődünk. A szerbiai Niš várát ugyanis több alkalommal is magyar seregek ostromolták meg. A nagy múltú város egyébként a Magyarországon hazai szentként nyilvántartott Szent Ilona és fia, az első keresztény római császár, Nagy Konstantin szülőhelye is. Római neve: Naissus, görögül: Naisszosz volt.

A római várost 441-ben a hunok egyszer lerombolták, de végső pusztulására 614/615-ben kerülhetett sor, amikor egy avar ostrom áldozatául esett. A támadók ekkor a masszív kőfalak ellen kőhajító gépeket alkalmaztak!

Kérdés, a későbbi bolgár, majd a második bizánci korszakban (durván 1018-1195 között), mennyire hasznosították a régi falakat? Valószínűleg egy az egyben. Ekkortájt foglalták el háromszor is magyarok ostrommal (1072, 1127, 1183). Sorrendben: Salamon, II. István és III. Béla királyok.

Nem tudom, azután mikor került a bolgároktól a szerbek kezére (valószínűleg egy 1241-1330 közti időpontban). A törökök állítólag 1375-ben foglalták el először, de 1448-ig – a végleges foglalásig -még többször gazdát cserélt. Ezt követően 1878-ig volt oszmán kézen. 1689-90-ben és 1737-ben – tehát két alkalommal – foglalták el a Habsburg seregek, de huzamosabban nem tudták megtartani.

A mai erőd befejezésére a Sztambul-kapun elhelyezett felirat szerint, III. Ahmed szultán idején, 1723-ben került sor. Akkoriban, 1717-1739 között – míg Belgrád 22 évig Habsburg kézen volt – a török birodalom legfontosabb északi határvárának számított.

Az erőd műholdképe:

Nis bm

(A vár-város középkori topográfiájáról egyelőre nem találtam forrást. Ha valaki tud ilyenről, kérem jelezze!) Így csak feltételezni tudom, hogy a látható bástyás védőöv is a napjainkra elpusztult középkori város körül épült ki. Talán a déli, Sztambul-kapu körüli falak nyomvonala lehet konkrétan középkori (ókori) eredetű, míg a bástyák közti egyenes kötőgátak valamivel kijjebb épülhettek a régebbi városfalaknál.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s