Ledinci

A Szerémségben, a Fruška Gora hegység északi oldalán, Pétervárad közelében található Ledinci régi részén (Stari Ledinci), az első katonai felmérés térképe egy ismeretlen romot jelöl. Nem tudni, minek a romja – bár ezzel a jellel főképp várromokat ábrázol a térkép. Jó volna kideríteni a helyszínen!

Ledinci 1

Ugyanez a harmadik felmérésen:

Ledinci 3

 

Reklámok

Ledinci” bejegyzéshez ozzászólás

 1. BUKA LÁSZLÓ-DEBRECEN djnaploja írta: > dnsj60 posted: “A Szerémségben, a FruÅ¡ka Gora hegység északi oldalán, Pétervárad közelében található Ledinci régi részén (Stari Ledinci), az első katonai felmérés térképe egy ismeretlen romot jelöl. Nem tudni, minek a romja – bár ezzel a jellel főképp várromokat ábrázol “

  Válasz
 2. Üdvözletem! Ha jól sejtem egy középkori templomromról van szó. Se a magyar se a szerb történészek közelebbit nem tudnak róla. Ma “Klisa”-ként ismeretes, ami a latin Ecclesia azaz egyház, egyházközösség szóból származik, tehát a mai név utal a korábbi jellegére. Ha sikerül mellékelek néhány képet róla és a helyszínről. Mellesleg a helyszín nagyon kellemes hangulatú: a Fruska Gora lankáin, egy majdnem mesterségesen lesimítottnak tűnő terepen helyezkdik el.
  Ime a képek.

  Válasz
  • Talán majd ezután, hogy vettem az üzenetet, tud majd képet mellékelni… Köszönöm az információkat. Nekem is a fekvése miatt a templom tűnik valószínűnek, pláne – ezek után – a név alapján meg még inkább. A török kilisze is templom jelentésű, a délszlávok tán tőlük vehették át.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s