Zadvarje vára

A történelmi Magyar Királyság, illetve annak Dalmát-Horvát “kapcsolt része” legdélkeletibb pontján, a Cetina-folyó kanyonszerű völgyének kanyarulatánál található Zadvarje (dalmát olaszul: Duare) vára. A hozzá legközelebbi ismert partmenti városka, Omiš (dalmát: Almissa), ahonnan 20 km-re esik keleti irányban.

Ez a hely mintegy 300 km-re van légvonalban Fiume (horvátul: Rijeka) városától. Idáig terjedt a középkori királyság tengerpartja (mindezt csak a mai “poszt-trianoni” matrica divatok miatt jegyzem meg, azokon ugyanis az 1699-1918 közti – már jóval kisebb tengerpart mutatkozik).

(Megint más kérdés, a horvát-magyar közös múlt átgondolása, ami most ebbe a keretbe nem fér el.)

Engem a Duare név az ‘udvar(hely)’ jelentésű szláv ‘dvor’ szóra emlékeztet. Gondolom a horvát Zadvarje is tán ezzel lehet összefüggésben? Ezzel kapcsolatban jegyzem meg, hogy a vár alatti településrész Kraljevac neve meg a királyokkal magyarázható. Kérdés, hogy még az 1091 előtti független horvát királyokról, vagy esetleg már az utánuk uralkodó Árpádokról kapta-e a nevét? Magát a várat mai ismeretünk szerint konkrétan először csak 1482-ben említi oklevél (ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne sokkal régebbi). A törökök 1500 és 1684 között tartották a birtokukban, tőlük a velenceiek foglalták vissza.

A vár 1684 utáni alaprajza:

Zadvarje 17

A várrom műholdról:

Zadvarje bm

Térképen:

Zadvarje 1

 

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s