A fekete királynő vára, Viszucs

Ahogyan a szerbeknél “átkozott Jerina”, Brankovics György görög felesége számít a néphit szerint egy sor középkori vár építtetőjének, úgy a szomszéd horvátoknál Zsigmond király második felesége, Cillei Borbála a “fekete királynő” (Crna Kraljica).

A valóban különleges életet élt, férjéhez képest 24 évvel fiatalabb királyné (1433-tól egyben császárné) rokonságához tartozott egyébként unokaöcsének, Cillei Ulriknak a felesége, a fent említett Brankovics György szerb despota leánya, Katalin is. Egyes helyeken utóbbit is fekete királynőként emlegeti a lakosság.

A ma Boszniába eső Viszucsról teljesen alaptalanul, népmesei szinten még az is felmerült, hogy az utolsó boszniai király, Tomásevics István 1463-ben II. (Hódító) Mehmed szultán elől ide menekült volna.

A meséken túl azonban szinte semmit sem tudunk a festői környezetben, a Drvar melletti Viszucsica kanyonja fölött épült, ma is jelentős maradványokat mutató középkori vár történetéről. Felvethető, hogy az 1345-ben “Stog” néven, Unác társaságában szereplő vár ezzel lehet azonos. Akkor István bosnyák bán hadainak beavatkozása folytán került magyar királyi kézbe a horvát oligarcha Nelipcsicsektől. Későbbi sorsa ismeretlen. A környék valószínűleg 1527-ben került “végleg”, azaz 1878-ig török kézre.

A vár térképi elhelyezkedése:

Viszucs tp

Alaprajza:

Viszucs

A vár romjai:

Viszucs 1

 

Reklámok

A fekete királynő vára, Viszucs” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Tisztelt Dénes Úr! Engel Pál Stog, illetve Ezek névvel említi ezt a várat. Lika – Korbava megyébe helyezte. Nos, egy 884 m magas Ostrog Medvjedak nevű csúcs valóban létezik a környéken. Ennek a neve jobban hasonlít az eredeti Stog névre! Vagy az Ostrog csúcson egy másik vár létezik? Én nem jártam ott személyesen, de egy horvát nyelvű forrás egy várat említ a csúcson, amelynek látható jelei ma már nincsenek. De persze az is előfordulhat, hogy az Ostrog csúcson lévő, mára már elpusztult vár egy 17 – 18. századi határvédő építmény lehetett!

  Válasz
  • Azon most ne nyissunk “vitát”, hogy Engel “Stog” várat hová helyezte, tudniillik nem tudta lokalizálni Horvátországon belül. Eszék nevű castellum pedig az egykori Orbász megyében létezett, jó messze ide. A Stog és Osztrog nevek hasonlósága elvileg felvethető, de ennyire bizonytalan alapon nehéz volna komolyan vitatni az 1345-ös oklevélben említett négy vár sorrendje alapján tett javaslatomat a Vicsucs-Stog azonosítást illetően (ami persze csak egy lehetőség, nem 100 %-os bizonyosság). Preodac-Unáctól nyugatra és Szirbtől keletre kell keresni Stogot, ahol Viszucs van.
   Egy esetleges Ostrog Medvedjak nevű hegyen lévő “nyom nélküli” várhelyről, vagy ilyenre vonatkozó történeti, térképi stb. adatról én eddig nem hallottam, a hegy fekvését sem ismerem. Erről így, konkrétumok híján ezért nem tudok mit mondani.

   Válasz
   • Tisztelt Dénes Úr!

    Köszönöm a gyors és kimerítő válaszát! Az Ostrog Medvedjak nevű hegycsúcs egyébként a Plitvicei – tavak mellett található, Dvartól légvonalban picit több mint 100 km – re ÉNY – ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s