Kőkapronca ostroma

Kapronca, Kőkapronca és Kővár néven is szerepel a Bilo-hegység területén, a hasonló nevű várostól (horvát: Koprivnica) nem messze található várhely. Nevével ellentétben téglából épült! Az alatta létrejött váralja-település középkori magyar neve Óváralja (jelenleg horvátul: Starigrad).

1272-ben nevezetes ostromot állt ki. V. István hadai ostromolták sikertelenül a lázadó Gutkeled Joachim szlavón bán embere, Vid(a) fia Bachaler ispán által vitézül megvédett várat. Az elrabolt trónörököst, az akkor tízéves leendő IV. Lászlót tartották itt fogva.

V. István váratlanul meghalt s a győztes “puccsisták” a gyermek-király nevében rögtön meg is jutalmazták a várnagyot: “Bachaler ispán, Kapronca vár várnagya, abban a kényszerű időben, amikor a várat a mi legkedvesebb, fényes emlékezetű király apánk parancsából hadak sokasága kerítette körbe, vérének hullásával számtalan szolgálatot végzett nekünk”…

Vajon Joachim bánként tartotta kezében Kőkaproncát, vagy magánbirtokként? Nem tudjuk, de talán az utóbbi a valószínűbb. Erre utalhat a közeli Rasinja melletti Apajvár neve is, amelyik biztosan a Joachimmal rokon, s szintén Gutkeled nembeli Apaj bán (1237-1239) nevét viseli.

A vár térképi elhelyezkedése:

Kőkapronca 3

Maradványai Hajdu István fotóin:

Kőkapronca-037

Kőkapronca-019

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s