Nógrádsipek-Sztrahora

Negyedszázada írtam egy Pálmány Bélával vitatkozó cikket a nógrádi Sztrahora vár helyéről: Hol épült fel valójában Sztrahora vára? In: Műemlékvédelem 1991. 237-238.

Nem találtam ugyanis meggyőzőnek az érvelését a korábban mások által Felsőesztergály (Horné Strháre) mellé lokalizált vár Nógrádsipekre történő helyezését illetően. Akkori érveim alapján elvileg igazam is lehetett volna, de ma újra gondolva a dolgot, nem volt.

Ebben a döntő momentum egy 1991-ben még mindkettőnk előtt ismeretlen, de Györffy György történeti földrajzában 1998-ben megjelent 1300. évi okleveles adat, melyből kiderül, hogy a másutt sztrahorainak nevezett Mihály vára biztosan a mai nógrádsipeki-rimóci határon volt.

Ugyan elvileg Mihálynak lehetett volna két vára (Nógrádsipeken és Felsőesztergályon) is, de az okleveles adatok szóhasználata inkább egyre utal. Másrészt pedig a felsőesztergályi Hrádok – fekvése és méretei alapján – inkább egy őskori erődítésről kaphatta a nevét. Harmadrészt a korábbi Sztrahora föld valóban Hollókő tartozékai közé olvadt.

Negyedrészt pedig felhívnám a figyelmet a szintén Kacsics nembeliek által épített salgói váréhoz igencsak hasonló alaprajzára:

Nógrádsipek 1991

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s