Sztenna vára

A ma Boszniába eső ún. Török-Horvátország területén található Sztenna (délszláv: Stijena) várromja. Egyike az ún. bihácsi krajina (határvidék) várainak, melyek az arrafelé egészen 1878-ig, az osztrák-magyar bevonulásig fennálló Oszmán Birodalom északnyugati sarkát képezték.

A kiváló bosnyák kutató, Husref Redžić alaprajza a várról:

Sztenna 1

Feltételezése, hogy a vékonyabb falú külsővár volna csak középkori s a négysaroktornyos belsővár 17. századi oszmán építkezés lenne, aligha tartható. Tessék csak a balra látható középkori részletekre nézni! Redžić is észrevette a belsővár feltűnő hasonlóságát a  közeli, vitán felül középkori Buzsin várával. Az 1626-ból, 1711-ből és 1783-ból ismert építkezési adatok szerintem inkább csak felújítások, átalakítások lehetettek.

A vár 1563-ban, mint a Blagaji grófok birtoka tűnik fel adatainkban. Hogy közelebbről mikor építhették, nem tudjuk. 1576-ban még horvát őrsége volt. 1577-78-ban foglalhatták el a “törökök”. Ma is mecset és minaret hirdeti a külső várban az azóta is fennálló kontinuitást.

Magyar kapcsolata legutóbb tán 1697-ben volt, amikor Batthyány Ádám horvát bán csapatai átmenetileg visszafoglalták a törököktől. A felszabadító háborút lezáró karlócai béke (1699) megkötésekor alakult ki a mai bosnyák-horvát határ. Stijenát azóta is muzulmán délszlávok (bosnyákok) lakják.

A vár elhelyezkedése a mecset jelével középen:

Sztenna 25

Megjegyzem, a térkép délkeleti részén olvasható Čardak felirat is őrtoronyra utal!

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s