Grahovec

A mai Bosznia-Hercegovina Horvátország felőli határai lényegében 1699-ben, a karlócai békével alakultak ki. Ezen csak egy keskeny – pár kilométer széles – nyugati sávot illetően történt elmozdulás az utolsó török háborút lezáró szvistovi békében (1791).

A középkorban azonban teljesen másképpen néztek ki az országterületek határai. Sajnos a különféle történelmi térképek, köztük a magyarok is, elképesztően pontatlanul “ábrázolják” ezeket. Terveim  szerint majd változtatni fogunk ezen a déli területek középkori várainak bemutatása kapcsán.

A mai bosnyák, de középkori horvát területen a híres Korbáviai grófok egyik vára volt 1509-ben Grahovec. A mai Bosansko Grahovo város mellett állt! Azért felkiáltójellel írom, mert még a kiváló, 2001-ben elhunyt – szerb-horvát nyelvet beszélő – Engel Pál sem tudta lokalizálni. Amin persze nem lehet csodálkozni, mert a szarajevói építészettörténész Husref Redžićnek sem sikerült ez. Persze más lett volna a helyzet, ha ismerik egymás adatait. A bosnyák kutató tudott a vármaradványról, csak történeti adatot nem ismert róla – míg magyar társa az általa ismert okleveles adatot a térképen nem tudta pontosan elhelyezni. Igaz, Redžić is csak hallomásból tudott a várról és könyvéből csak annyi derül ki, hogy a várrom a várostól délnyugatra lévő hegyen található. Ezért a szöveges leírásából ismert várról egyelőre még helyszíni vázlattal sem rendelkezünk. A Redžić könyvét magyarra fordító, sajnos három éve elhunyt Szatanek József sem jutott el oda.

Nekem is csak most sikerült az első katonai felmérés térképe segítségével valószínűsítenem a konkrét helyszínt. Azért fogalmazok óvatosan, mert az akkor még török uralom lévő környék 1780-as évekbeli térképi ábrázolása eléggé elnagyolt. Emiatt nem teljesen kizárt, hogy esetleg a várrom mégsem pontosan ott van, hanem valamelyik közeli magaslaton (de szerintem ott lesz!).

Az első katonai felmérés:

Grahovo 1

Mai térképen:

Grahovo tp1

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s