Kircsin a Plitvicai-tavaknál

Már a névvel is gondban vagyok, amikor magyarul kell megadni a gyakorlatilag  ismeretlen történetű, festői környezetben található vár nevét. Horvátul Krč vagy Krčingrad. Ebből magyarul Kircs, vagy Kircsingrád következne (amilyen szabadsággal egyesek kezelik a nevek “magyarosítását”, akár még Kerecseny is lehetne – de mi ne legyünk ennyire “bátrak”). A ‘-grád’ végződés túlzott történeti következtetésekre adna alapot, meg ez esetben amúgy is egy akár el is hagyható ‘-vár’ utótag, tehát én maradok a Kircsin formánál.

Egyetlen említésünk van 1563-ból róla, mint “feste ort”, azaz megerősített hely. Ezen nyilván az akkor is már csak romként létező régi várhelyet értették. A közelmúltban Tajana Pleše régésznő ásatásokat is kezdett rajta, melyek csekély “későközépkori” tárgyi leleteket és néhány szép, de nem egyértelműen meghatározott korú kőfaragványt eredményeztek (a középkor mellett felmerülhet késő antik eredetük is!). A kutató 13. századinak feltételezi az építményt.

A 15 m oldalhosszúságú, háromszög alaprajzú, masszív toronynak szerintem egyetlen komoly párhuzama van, a felkassai várban, a Hradova-hegyen. Megjegyzem, utóbbi vár kora és rendeltetése is érdekes kérdéseket vet fel…(holnapi téma).

Kircsin várának helye a Gradinsko- és Kozjak-tavak közti hegyen:

Kircsin tp1

A vár alaprajza:

Kircsin 2010

Talán abban is hasonlít felkassai rokonához, hogy lakott településektől távol, extrém helyzetben áll. Emellett jóval nagyobb méretű, mint a megszokott középkori nemesi várak.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s