Eltűnt a csepregi Alsóváros…

Eltűnt a csepregi Alsóváros utolsó, 2002-2014 között még helyi védettséget élvező lakóháza a Dózsa utca 7. Tegnap lefotózhattam a bontás befejezését követően, az utolsó még helyszínen maradt téglákat és a szomszédok felé egyelőre kerítés nélkül álló, üres telket.

Pedig Romsics Ignác múlt századot tárgyaló nagy monográfiájában, mint a hagyományos 1900 körüli dunántúli parasztházak jellemző példányait mutatta be a régi csepregi alsóvárosi utcaképet:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Ha nem készítem el idén február 11-én az épület alaprajzi felmérését s ugyanakkor nem fotózzuk le egy barátommal a még látható részleteit, még annyi sem maradt volna róla az utókor számára. A dokumentációt szívesen odaadnám a helyi múzeumnak, ha lenne…

Mondanom sem kell, ezt sem felkérésre vagy megrendelésre, hanem teljesen magánszorgalomból tettem. Sem az adófizetők pénzén finanszírozott hivatalos “műemlékvédelem”, sem a helyi önkormányzat nem mutatott érdeklődést a népi műemlék iránt. Pontosabban utóbbi mintha, látszólag – csak ne kerüljön semmibe…

Így arról sem lehetett szó, hogy esetleg egy szakszerű bontást követően mégiscsak meg lehessen menteni a 2016-ig – társai közül utolsónak – fennmaradt legalább 160 éves házat, egy másik telken történő skanzenszerű újjáépítéssel.

Felhívnám a figyelmet – ha mindez nem pusztába kiáltott szó lenne – Csepreg két veszélyeztetett országos műemlékére, a Nádasdy(Jankovich, Schöller)-kastélyra és a Rothermann(Jankovich, Markovich)-kastélyra is. Nem tudom persze, van-e értelme egyáltalán megemlíteni őket. A helyi önkormányzat a vállait vonogatja, nem az övé egyik sem. A hivatalos “műemlékvédelemről” meg egyelőre még azt sem tudni, hogy a maradványai éppen hol is lelhetők fel a sokadik átszervezést követően s még mutatnak-e valamilyen életjelet? Én magam, ha lehetne, szívesen segítenék. Lehet megkeresni.

Pedig elméletileg a mindenkori magyar kormányzat elkötelezett szokott lenni múltunk emlékeinek védelme iránt – pláne amikor még szinte a köztéri budit is Nemzeti-nek keresztelik át. Vagy nem?

Ha helyben maradunk, a 2014 előtt már védett helyi építészeti értékeket – mintegy 40 házat – haladéktalanul újra védetté kell nyilvánítani. Ebben is szívesen segítek. Már ha a mindennapos politikai propaganda tevékenység mellett, a valódi közérdek valamiféle megvalósítására is van igény a városban?

 

Reklámok

Eltűnt a csepregi Alsóváros…” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Pusztába kiáltó szónak tűnnek blogodon, s az értékeinket féltő, s azokat megóvni kívánó polgártársak egymás közti beszélgetésein elhangzó hasonló szavak. A “fejlődés”, a nem tudunk mit kezdeni vele, mert nincs rá elég pénzünk, s az EU-s pályázatokból sincs erre támogatás. Mennyi értékes, régi csepregi épület tűnt el vagy került idegen kézbe az utóbbi évtizedekben, emiatt! Sorolhatnám, de minek?
  Meddig füstölgünk még ezen? Nem lehet semmit tenni? Miért nem?
  Ébresztő csepregiek! Fogjunk össze! Alakítsuk újjá a Csepregi Városvédő, Kegyeleti Helyeket Ápoló, Szépítő Egyesületet, mely 1988-tól Rövid Mihály, majd Taródi Lajos vezetésével működve ért el ma is látható eredményeket. Ugyan csak van látszata a Kozák Éva vezette, szintén rövid ideig működő Csepregi Szépítő Egyesület munkájának. Váci Mihály szavaival:
  “Nem elég jóra vágyni, a jót akarni kell!
  Nem elég csak akarni, de TENNI, TENNI KELL!”

  Válasz
 2. Senkinek sincs joga mást korlátozni műemlékvédettségre hivatkozva abban, hogy a tulajdonos általa tulajdonolt ingatlant a vonatkozó előírások és törvények betartása mellett miként újítja fel, építi át, bontja le …
  A műemlék védettség egy olyan béklyó, amelyet minden külsős szájhős szeret hangoztatni, de ha azt az ő ingatlanára terhelnék rá, akkor mindjárt jajveszékelne !
  Vajon aki ilyet kér tudatában van-e annak, hogy milyen korlátozássokkal jár ez a gyakorlatban, amely kötöttséget az ingatlan tulajdonosának senki sem fizet meg.
  Sem a szájkarate bajnokok, sem az állam, sem az Önkormányzat !
  Ha Sági úr egyesületet akar létrehozni, akkor rajta, de azok kőművesekből, ácsokból és hasonló építészeti szakmák művelőkből álljanak, akik ingyen, gyorsan és mindig ápolják és karbantartják a műemlék épületeket !

  Válasz
  • Tisztelt Csepregi Polgár!

   A civilizált világban mindenütt gondot fordítanak a múltból megmaradt jellegzetes épületek, szobrok, műtárgyak megóvására. Ez természetesen nem okozhat a tulajdonosnak sem kárt. A tulajdonnal való rendelkezés indokolt korlátozását, a műemléki többletköltség közpénzből való kiegyenlítésével szokás ellentételezni. Kérem, ha méltó akar lenni szabadon választott nevéhez, ne a múlt eltörlése mellett álljon ki, az ugyanis nem éppen a polgárok szokása….

   Válasz
 3. Tóth Éva Kedves József!
  Arra lennék kívàncsi, hogy ha ön ennyire a szívén viseli a falu sorsàt akkor miért nem ajànlotta fel a régi tulajdonosnak, hogy finanszírozza az épület renovâlását ?
  Ott àlt parlagon 30 évig. Addig senkit sem érdekelt hogy milyen àlapotban van. ÖNT SEM! Most hogy megvàsàrolta valaki hogy legalàbb a telek ne legyen parlagon ön is színre lèpet. Persze az nem érdekelte , hogy az új tulajdonosok engedélye nélkül készített képeket nyilvànossàgra hozva màs pénzével szórakozzon és ezzel a terveik megvalósítàsàban korlàtozza öket. Szeretném ha végre errröl telekröl nem kerülne fel több blogbejegyzés.
  Köszönettel:az egyik jelenlegi tulajdonos!

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Azt hiszem tisztáztuk, hogy én Önöket nem hibáztatom. Az önkormányzat a ludas – egyértelmű! Nem akarok erről a nyilvánosság előtt polemizálni.

   Üdvözli: Dénes József

   Válasz
 4. Kedves Dénes Úr !

  Ha Ön megvett volna egy olyan házat Csepregen, amely műemlékvédelem alatt állt volna, még talán el is mentem volna Önnek pár napra ingyen segíteni, hogy felújítsa.

  Ön azonban – tudtommal – eddig saját pénzét nem fektette ilyen épületbe és Ön nem is lakik jelenleg műemlékvédelem alatt lévő házban, így nem értem, milyen alapon nehezíti mások életét a műemlékvédelmi javaslataival, ha tudja, hogy az milyen kötöttségeket jelent.

  Ön is csak a közösből szeretne a műemlékvédelemre pénzt fordítani, de nem tudom mennyit is tesz be oda mostanában ….

  Kívánom Önnek, hogy legyen vidámabb és pozitívabb gondolkodású ember és ne mindenben a problémát kereső, mert akkor szebb lesz Önnek is az élete és Ön is szebbé teszi mások életét !

  Nem lehet folyton a múltnak/ a múltba élni, vannak dolgok, épületek, amelyeket el kell engedni, mert várnak ránk az új dolgok !

  Üdvözlettel:

  Egy csepregi polgár

  Válasz
  • Tisztelt Csepregi Polgár!

   Köszönöm, hogy normális hangnemben közli a véleményét. Manapság ez már sajnos nem általános. Ha ismerne, tudná hogy a legoptimistább, legtoleránsabb és legjóindulatúbb emberek egyike volnék. “Barátaim” és “jóakaróim” ezt persze nyilván másképpen látják, nekik az is természetesen a szívük joga…

   Eszemben sincs senkinek sem kellemetlenséget okozni, ahogyan magam is igyekszem kikerülni a számomra negatív dolgokat.

   Nekem az egyik pozitív szenvedélyem a “múltnak élés”, mert szellemileg ez érdekel és örömömet is lelem benne. Ugye az orvosnak is mondhatnánk, hogy nem csak beteg emberek vannak. Vidámabb dolog az egészségesekkel szórakozni!

   Üdvözlettel:

   DJ, szintén egy csepregi polgár

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s