Mikor épültek az ismeretlen történetű várak?

Ma egy tudománytörténeti ritkaságot teszek közzé, nehogy elkallódjon a dolog, hisz nem jelent meg sehol sem, pedig tartalmilag fontos adalék.

A mátrafüredi Hotel Avarban, 1989. szeptember 4-6. között került sor a “Várak a 13. században (A magyar várépítés fénykora)” címmel megtartott első Castrum Bene konferenciára. Fontos felkért hozzászólóként jelen volt a sajnos azóta elhunyt Engel Pál (1938-2001) történész is. Tömör véleménye nem került máshol közlésre, mint a konferencia előzetes anyagában, melyet csak a résztvevők kaptak kézhez, egy-egy – nálam a polcon máig meglévő – mappában.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy a konferencia fő szervezőinek már a címből következően is az volt a véleménye, hogy az ismeretlen történetű várak minél később épültek volna. Ezzel azonban egyáltalán nem vágott egybe Engel írásos összefoglalója. Így gyorsan meggyőzték, hogy ezt így mégse mondja el, félreérti a dolgot, mert vár és vár között – szerintük – alapvető különbség volt az 1242-t megelőző és követő időben.

A dolog jelentőségét az adja, hogy a lenti szöveggel önmaga korábbi, 1987-ben publikált, a kései keltezés hívei számára kedvező álláspontját bírálta felül!

Pedig tökéletesen igaza volt. Engel korabeli gépelt szövege:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

A konferenciákon szokásos kötetlen esti beszélgetésünk során mondtam is Palinak, hogy nem kellett volna hagynia “meggyőzni” magát, mert szerintem igaza volt. Más kérdés, hogy ez egyáltalán nem illett a minden áron kései keltezés híveinek elképzeléseibe. Hozzáteszem, ma már utóbbiak is árnyaltabban látják a kérdést s nem vitatják, hogy magánváraink építése a 13. századot megelőzően indul.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s