A középkori Magyar Királyság várai

A minap egy könyvet keresve körülnéztem a polcaimon. Vajon létezik-e a középkori Magyarország várait bemutató, lehetőleg képekkel és alaprajzokkal is illusztrált, viszonylag részletes kötet? Elég gazdag gyűjteményem van a várakkal kapcsolatos hazai és külföldi irodalomból, de ilyent nem találtam.

Engem magamat is meglepett, hogy egyetlen szakember által írt könyvre bukkantam mindösszesen, Varjú Elemér év nélkül (1932-ben) megjelent Magyar várak c. művére:

Varjú Elemér 1932

Ez sem túl gazdag tartalmilag, kevesebb mint 100 várat és egyéb erődítményt (várkastélyt, városerődítést) mutat be képekkel és néha alaprajzokkal is illusztrálva.

Van még 1996-ból Szabóky Zsolt: A Kárpát-medence várai c. fotóalbuma rövid szövegekkel. 2003-ból Száraz Miklós György régi váras képeslapokkal illusztrált nosztalgia könyve – Emléklapok a régi Magyarországról. Várak. 2006-ból pedig Bagyinszki Zoltán Magyar várak című albuma.

Mindhárom könyv közös jellemzője, hogy viszonylag kevés várat és kevés képpel tartalmaznak, egyenlőtlen területi elosztásban. Ami részben – az Alföldön – természetesen jogos is, de nagyon hiányoznak a Dráva és az Adria közti terület várai. Márpedig ez az utóbbi terület is a középkori királyság része volt, méghozzá fontos része! Képekben még Bagyinszki albuma a viszonylag gazdagabb, de az is csak 71 várat tartalmaz.

Igazán ideje volna a középkori Magyar Királyság várairól egy szépen illusztrált új összefoglalást készíteni. Már tervezem is azt. A részletekről majd a későbbiekben részletesen írok.

reklám 16

Reklámok

A középkori Magyar Királyság várai” bejegyzéshez ozzászólás

    • Csorba Csaba barátom négy kötetes munkája 403 várat tartalmaz. Eddig a legtöbb magyar vár történetét ő gyűjtötte össze s tette közzé. Ha megnézi, ki ellenőrizte szakmailag a III-IV. kötetet, ismerős névre fog bukkanni. Megjegyzem az is erénye, hogy már drávántúli várakat is – a többiekhez képest jelentősebb számban – tartalmaz. Kiváló anyag, csak éppen fotók és használható alaprajzok nincsenek benne.

      Meg ugye nem egy, hanem négy kötet – s én egyet kerestem a polcon. A felsoroltakat találtam

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s