Felfedezés és megtalálás

Aki sokat olvassa a blogomat, vagy tájékozódik a weboldalamon (www.oroksegvedelem.hu) is elérhető publikációim között, az tudhatja – igazán jelentős kérdések tisztázását kíséreltem már meg.

Attila hun nagykirály “fővárosa”, Árpád nagyfejedelem és közvetlen utódainak feltételezhető temetkezési helyei, vagy a Fertő-tő mellett létezett, de a soproniak által 1464-ben lerombolt Macskakő (Katzenstein) érdekes várhelye s még sorolhatnám.

Ezeket megfelelő anyagi háttérrel mind fel is lehetne tárni. A labda részemről az “illetékesek” asztalán pattog – hogy kedvenc sportomból kölcsönzött képzavarral éljek. Miután Attila székhelyét a ma Romániához tartozó Nagyszentmiklós határában vélem azonosítani, az a román-, a többi viszont kivétel nélkül a magyar örökségvédelem felelős tényezőinek kompetenciája (lenne).

Van azért egy üdítő kivétel! Tavaly ősszel a Pap Norbert pécsi egyetemi tanár vezette kutatócsoport – sok éves másutt eredménytelenül folytatott próbálkozás után – végül megtalálta a zsibóti szőlőhegyen Szulejmán szultán türbéjének a maradványait. Ezzel beigazolták az én nyilvánosan 2013. szeptemberében közölt “nyomozati eredményemet”, melyet természetesen akkor – önzetlen segítség gyanánt – elküldtem Papnak is.

Gondolom, a kutatás eredményeiről – az előzetes nagy titkolózást követően megtartott – sajtótájékoztatójukon megemlítették, hogy korábban már én is ugyanott azonosítottam a szultáni türbe helyét. Ha esetleg mégsem így történt volna, akkor pedig majd pótolják ezt a kisebb udvariatlanságot. A “noblesse oblige” a tudományra is vonatkozik.

A tudósítás:

http://mult-kor.hu/szinte-biztosan-szulejman-turbejet-fedeztek-fel-szigetvar-mellett-20151209

Megnyugtatom a kollégákat, hogy a címben a “szinte” használata fölösleges! Az eredeti “érdem” pedig nem az enyém, hanem Kováts Valéria régésznőé, aki 1971-72-ben már egyszer kiásta az épületet (igaz, akkor nem jött rá, hogy mi az).

A általam eredetileg még a Baranya megyei várhelyek Duna-Dráva NP megbízásából folytatott bejárása során, 2002-ben beazonosított helyszín:

Zsibót tp1

támogatás 2016

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s