Szulejmán Csepregen (5.)

Ma pontot teszünk a témára, mert az oszmán seregek ausztriai vonulását és harcait e sorozat keretében már nem fogom tárgyalni.

Miközben a sztambuli palotában Hürrem szultána a gyerekeivel és az intrikával foglalkozott, azalatt Szulejmán és Ibrahim pasa a világtörténelmet művelték és dolgoztak:

Hürrem

Sopronon keresztül vezet az út Bécsbe. Úgyhogy Ibrahim még Kőszeg alatt kiadta a menetparancsokat az egyiptomi, az aleppói és az anatóliai pasák hadosztályainak – ők indultak elsőként – a bécsi irányba történő menetelésre. Kászim pasa egységei haladtak az élen. Iszlám Giráj tatár kán portyázói már Bécshez egészen közel, Laxenburg és Baden mellett folytattak eközben harcfelderítést.

A Csepreg melletti szakonyi mezőn felállított pompás szultáni sátorban 1532. augusztus 31-én (szombaton) fogadta Sopron város hódoló küldöttségét Szulejmán. Az ajándékok átadása után kegyelmesen hozzájárult a kérésükhöz, miszerint csapataival a külvárosokon fog csak áthaladni. Tudomásul vette, hogy Sopron is feltétel nélkül aláveti magát neki, miután az oszmán had magát Bécset is elfoglalta.

Ibrahim pasa ugyanekkor elbocsátotta a Linzbe menekült Ferdinánd “bécsi király” követeit is, akik uruk nevében felajánlották a Lajtáig terjedő egész magyar terület átadását János király számára. Azt a kérésüket azonban, hogy János király esetleges utód nélküli halála után, adó fizetésével majd  ő ülhessen a budai trónra, elutasították. Ibrahim, még Kőszegen felajánlotta Jurisics várkapitánynak is, ha akar elmehet ő is a két követtel, biztonságban elkísérteti Bécsig (ő azonban állítólagos sebesülésére hivatkozva, nem élt ezzel a lehetőséggel).

A szultán mellékesen, már előző napi megérkeztekor fogadta Csepreg polgármesterét és városbíróját, akik szintén különleges ajándékok átadásával fejezték ki hódolatukat és hálájukat, pár hónappal azelőtt lett új uruk, Nádasdy Tamás nevében is a város megkíméléséért (még a törökök bevonulása előtt kihirdették, hogy mindenki nyugodtan legyen és lehetőleg csak az öregasszonyok tartózkodjanak az utcán és a török katonákkal kötözködni tilos). Dzselálzáde Musztafa, a szultán írnoka nem is értette, hogyan lehet egy városnak két vezetője – de másnap hasonlót tapasztalt a soproniak esetében is. Amikor tolmács segítségével érdeklődött, elmondták neki, hogy nemrég még két külön város volt Csepreg: Felsőváros és Alsóváros s a polgármester a felsőé, a városbíró meg az alsó városé volt s ezek csak nemrég egyesültek.

Bariska István 1982-ben megjelent térképét némileg pontosítottam. Ebből látható a török sereg útiránya Sopronon, Bécsújhelyen, Grácon, Mariboron, Varasdon át:

(Jelmagyarázat: sárga vonal a törökök útvonala, piros vonal a korabeli osztrák-magyar határ)

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s