Alsószentiván-Kanca-hegy

Legtöbb olvasómnak nyilván nem ugrik be kapásból, hol is van Alsószentiván. Fejér megye déli, Tolnával határos szélén, a paprikájáról híres Cece és Dunaföldvár között található.

Amikor 1864-ben a kiváló történész, Pesty Frigyes kezdeményezésére szétküldtek az ország valamennyi községének egy kérdőívet a régi helynevek összegyűjtése céljából, a szentivániak egy igencsak különleges helyről számoltak be:

“Tancza hegy magasságra a vidéken a legmagasabb. Ezen hegy belseje üres, egy bejárás van rajta, és ürege –  több százra száma menő szobácskákból áll, – végéig még senki sem mert menni, félve az elbódulástól. E barlang csinálását vagy eredetét a néprege szerint a tatároknak hazánkbai berontásától veszi, mivel akkor ezen hegység sűrű erdővel volt benőve, és a hegy nem köves, hanem erős agyag, az ásás könnyű és tartós. Akkori községünk megrémült lakói csinálták ezen nagyszerű barlangot búvóhelyül, s hihető, hogy már akkor is keresztények lakták községünket, mivel a szobákban a falba vésett kereszteket meg is lehet látni. A néprege szerint sikerült is tervük, mert a dúló tatárok figyelmét szerencsésen kikerülték, s megmenekültek kincseikkel és vagyonokkal, mit magokkal bevihettek. Állítólag kijövetelükkor maga Béla király is jelen volt és ekkor elsőbb istennek hálát adtak megmenekülésükért, s később tánczoltak, vigadtak a hegy tetején, és hihetőleg innen kapta a Tancza hegy vagyis Táncz hegy elnevezést, mely népregét és a király személyes jelenlétét a budai levéltárban egy irat is bizonyít.”

Jelenlegi neve Kanca-hegy:

Alsószentiván-Kanca-hegy

Ezúton hívom fel az alagútkutatók és kincskeresők figyelmét a hegyre. Figyelmeztetek azonban mindenkit, hogy régészeti lelet feltáráson kívüli előkerülése esetén azonnal értesítenie kell a székesfehérvári Szent István Király Múzeumot. A régész kiérkezéséig  gondoskodnia kell a leletek felelős őrzéséről is. A bejelentőt ilyen esetben a lelőhely vagy a lelet tudományos értékével arányban álló pénzjutalom vagy legalább elismerő oklevél illeti meg. Nézelődni, fényképezni szabadon lehet, ásni viszont szigorúan tilos!

reklám 16

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s