A kincskeresés szabályai

Ma egy kis kitérőt teszünk a hazai régészet jogi szabályozása felé. Van egy törvény (2001. évi LXIV.), egy kormányrendelet: 39/2015. (III.11.) és egy miniszterelnökséget vezető miniszteri rendelet: 13/2015. (III.11.). Ezek konkrétan és naprakészen bárki számára könnyen elérhetők: http://www.njt.hu

Nem akarom a tisztelt olvasót részletkérdésekkel untatni. Legyen elég, hogy a 15 éve hatályban lévő kulturális örökségvédelmi törvény folyamatosan módosításokon esett át, melyek egy része jó irányba is hatott. Ugyanez elmondható az ország kulturális örökségvédelmi és konkrétan a régészeti feladatellátást szolgáló intézményrendszeréről is. De ez most hosszú…haladjunk a tegnap felvetett Seuso-kincs lelőhelye felé!

Nincsenek könnyű helyzetben a régészet iránt érdeklődő amatőrök. A mostani szabályozás ugyanis annyira túlbürokratizált és túlzottan szigorú, hogy az már egyenesen a kívánttal ellenkező hatást váltja ki. Magyarul átesünk a paripa túlsó oldalára, ahelyett hogy a nyeregbe ülnénk.

Tiltással és szankciókkal való fenyegetőzéssel ugyanis nem lehet hatékonyan megvédeni az ország sok ezernyi régészeti lelőhelyét. Paradigma-váltásra van szükség. Szerintem jobb volna a titkolózás helyett a nyilvánosságot választani. Mert a fürdővízzel együtt kiöntjük a gyermeket is, ha a jó szándékú érdeklődőket egy kalap alá vesszük  a rablókkal és a tolvajokkal. Utóbbiak üldözése végett amúgy is a rendőrséget tartjuk.

Első lépésként mindenki számára korlátozás nélkül a világhálón is elérhetővé kellene tenni a védett és nyilvántartott régészeti lelőhelyeket. Azok általános ismertsége ugyanis nagyobb védelmet biztosít számukra, mint az amúgy is reménytelen titkolózás. Amit két ember tud, az már nem titok. Társadalmasítani kell az örökségvédelmet. Az iskolásoktól a nyugdíjasokig, mindenki számára. Nagykorúnak kell nézni és be kell vonni az állampolgárokat.

Emellett érvelek éppen (még a blogomon sosem tettem közzé magamról képet):

érvelek 2016-04-16

Politikailag nem tartozom a jelenlegi kormánypártok hívei közé. Vannak azonban olyan ügyek – a régészeti örökség védelme is ezek közé tartozik – amelyeknél felül kell tudni emelkedni a politikai ízlésbeli különbségeken. Remélem tehát, hogy a kulturális örökségvédelemért is felelős Lázár János miniszter úr komolyan gondolja a bürokrácia-csökkentést  és a polgár-barát hozzáállást ezen a területen is. Régész kollégáim pedig velem együtt jól tudják, hogy segítő állampolgári hozzáállásra van szükségünk.

Hiszen nem csak a saját kedvtelésünkre dolgozunk! A múlt hiteles megismerése ugyanis egyaránt nélkülözhetetlen eleme a jelen megértésének, illetve a jövő tervezésének. Erre tartjuk az intézményrendszert és a terület művelésére felkészítő egyetemeket is.

Reklámok

A kincskeresés szabályai” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Üdvözlöm,

  Egyet értek a bejegyzésben írottakal.
  Érdeklődnék, hogy van-e mód esetleg e-mail-ben beszélni Önnel a témával kapcsolatban?

  Üdvözlettel,

  Szabó Máté

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s