Northampton ajtaja

Állítólag a magyar kormány huzamos ideje tárgyal lord Northamptonnal, azzal az angol főrendi rangú műgyűjtővel, aki még mindig birtokolja a Seuso-kincs 7 általa értékesebbnek tartott darabját (a nem lilával színezetteket):

Seuso 11

Ezekért 5-35 Milliárd forintot szeretne még kapni Magyarországtól ahhoz, hogy átadja az őrzési jogukat. Tudni kell ugyanis, hogy a tulajdon azé, aki be tudja bizonyítani, hogy jogszerűen birtokolja a tárgyakat. Ez eddig Magyarországnak nem sikerült! Úgyhogy elég relatív az a “siker”, hogy 2014 elején úgymond visszaszereztük a nagy valószínűséggel tényleg magyar földből származó lelet – a képen lilával jelölt – 7 műtárgyát az azok elrejtéséhez “göngyölegként” alkalmazott rézüsttel együtt 15 Millió euróért (több mint 4,5 Milliárd forintért).

E sorok írója úgy gondolja, jó nyomon jár a talány, az 1976-ban tényleg Kőszárhegyen előkerült kincs eredeti lelőhelyének azonosítását illetően. Ezt legutóbb múlt kedden (május 3-án) ismételten jeleztem a miniszterelnökség illetékes államtitkárának. Várom a magyar állam felelős közegeinek közérdeket szolgáló intézkedését a helyszíni feltárás érdemi megkezdéséről.

Vagy inkább kifizetünk újabb milliárdokat fölöslegesen a lordnak? Nincsen szükségünk a kincs egy svájci bank trezorjában őrzött, még lappangó részére sem?

Northampton ajtaja ingyen is kinyílik, ha végre bebizonyosodik, hogy nálunk került elő a kincs:

Northampton ajtaja

Northamptonshire névadó várát 1879-ben az akkori vasútépítés miatt lebontották s a helyén egy Northampton Castle nevű vasútállomást építettek. Ez az egy ajtó maradt meg belőle, másodlagosan beépítve a város pályaudvara melletti régi kerítésbe. Az 1084-1086 közt, a Hódító Vilmos és a magyar Szent László korában épült vár esete példázza, hogy nem csak nekünk van szégyenkezni valónk a műemlékvédelem területén.

Sok mindent azonban visszamenőleg már nem tudunk megváltoztatni. A kérdésem csak az, mikor tárjuk fel az általam megfejtett helyen a Seuso-kincs – jó eséllyel – még mindig magyar földben rejtőző részét?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s