Gorsium, Herculia, Fehérvár

A három városnév egymáshoz közeli helyeket takar, melyek valamiféle kapcsolatban is voltak egymással. A két első név római-kori s vita tárgyát képezte, vajon ugyanannak a városnak a neve változott-e Gorsiumról Herculiára, vagy két külön, de egymáshoz közeli városról van-e szó? A Seuso-kincs témáját is kutató régész, Tóth Endre – aki egyben a római útrendszer legjobb hazai ismerője – az utóbbi állásponton van. Bátran egyet is érthetünk vele. Főképpen azért, mert a mai Szabadbattyán és Úrhida közti területen világosan érzékelhetők régi légifelvételeken Herculia utcái is. Ennek a városnak az egyik legnagyobb épülete volt az a “villa”, melyet a közelmúltban tárt fel a Seuso-üggyel összefüggésben Nádorfi Gabriella.

Mindkét római város az enyészeté lett. A középkorban helyettük és romjaik köveinek felhasználásával épült fel Fehérvár – a középkori Magyar Királyság szakrális fővárosa, a királyok koronázási és jelentős részük temetkezési helye. Noha ezeket a kérdéseket már jeles történészek, régészek, művészettörténészek látszólag az unalomig kikutatták, ma sem ismerjük a város kezdeti időszakának még az alapkérdéseit sem. Persze ez nem csak Székesfehérvár város, hanem bizonyos értelemben az egész ország múltjára is igaz.

Van még mit kutatni tehát. Azt a kérdést most nem is fejteném ki, hogy az ókori Herculia és a gyakorlatilag ismeretlen, Szent István-kori Úrhida vár között vajon miféle topográfiai kapcsolat, ún. helykontinuitás lehetséges. Úgyszintén fontos kérdéseket vet fel a szintén Nádorfi Gabriella által kutatott Csákvár késő római erődje is, melynek ókori neve Floriana lehetett, de utóbb az Árpád-házzal rokon Csákok névadó központja lett.

Egy régi azonosítás szerint Herculia Székesfehérvár helyén lett volna:

Herculia környéke

Újabb elképzelést a Római Birodalom részletes digitális térképén lehet megtekinteni:

http://imperium.ahlfeldt.se/

támogatás 2016

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s