Úrhida kérdései

Két éve ugyanitt már írtam a Székesfehérvártól 8 km-re eső Úrhida várról. Annak vélhető helyszínét tegnap egy 1964-ből származó légifelvételen is megtaláltam:

Úrhida 1964

Miért olyan érdekes ez? Első királyunk, a később szentté avatott István (997-1038) Sólyban, István protomártír kápolnájánál  1009-ben kiadott oklevelében birtokokkal látta el Veszprém akkori, szintén István nevű püspökét és utódait. Az oklevél történelmünk egyik legfontosabb korai forrása. Kiderül belőle, hogy a püspökség – többek között – megkapta az Úrhida vár kerületében lévő Füle falut. Ebből az egyetlen (!) adatból értesülünk arról, hogy a vármegyéken belül voltak olyan kisebb kerületek is, melyeknek szintén vár állt a központjában.

Ezen az adaton kívül amúgy semmit sem tudunk az oklevél szövegének összefüggéséből következően Fehérvár megyéjén belüli úrhidai kerületről és váráról. Legközelebb csak 1323-ban találkozunk Úrhida és az ottani Szent Miklós egyház említésével. Akkor maga Úrhida is a veszprémi püspöké volt. A várhely amúgy régészetileg még teljesen kutatatlan.

A falu nevében szereplő híd talán még a római kor műve volt. Itt lépte át ugyanis a Sárvizet a Sopianae-t Herculia-n keresztül Brigetio-val öszekötő út.

támogatás 2016

Reklámok

Úrhida kérdései” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Úrhidáról újra | djnaploja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s