A zámolyi udvarház

A nagy pogánylázadás és a hozzá kapcsolódó uralkodó-váltás eseményeinek egyik érdekes helyszíne volt a Székesfehérvár északi szomszédságában található Zámoly. Szent István kiválasztott utódja, nővérének fia, a velencei Orseolo Péter (olaszosan Pietro Orseolo) volt. Királyaink közt egyetlenként, két részletben uralkodott (1038-1041 és 1044-1046). Hasonlót csak miniszterelnökök esetében látunk a 20-21. században.

Amikor az ország népének elege lett a második regnálásból, tört ki a túlzott németbarátságot (ez is egy vonulata a magyar történelemnek) tanúsító Péter király ellen az országos népfelkelés. A közfelháborodás a király német, olasz és magyar kegyencein kívül a katolikus klérus ellen is irányult. Hiába, akkor sem tett jót az állam és az egyház túlzott összefonódása! Ennek “köszönhette” vértanúságát – többek között – Gellért csanádi püspök is, aki pedig vezérszerepet játszott a Péter elleni mozgalom előkészítésében.

Péter király és kísérete valahol a Dunától északra (talán Udvard tájékán?) értesült arról, hogy a lázadók hívására Kijevből behívott  Vazul fiak: Endre és Levente hercegek Abaújvárra érkeztek. A Dunán átkelve a fővárosba, Székesfehérvárra igyekezett hát. Mire odaért, az már a felkelők (“a magyarok”) birtokába jutott, zárt kapukat talált. Moson és Bécs felé próbálta volna elhagyni az országot, de ellenségei addigra a nyugati határt is lezárták. Endre (András, kinek hogy tetszik) herceget közben királlyá kiáltották ki s az békés megegyezést javasolva, visszahívta a Lajta mellől Pétert.

Utóbbi azonban, mielőtt Fehérvárra értek volna, rosszat sejtve egy udvarházba (latinul: curtis) vette be magát Zámolyon, ahol három napig vitézül védekezett az Endre-pártiak (“a magyarok”) ellen. Végül az ostromlók szinte minden katonáját lenyilazták s ő maga fogságba esett. “Jó szokás” szerint azonnal meg is vakították, amivel a kor szokása szerint ténylegesen uralkodásra képtelenné tették s így vitték az új király, I. Endre elé.

A krónika ugyan azt írja, hogy hamarosan ezután meghalt, más adatunk viszont arról szól, hogy Péter még jóval tovább élt s később feleségül vette Schweinfurti Juditot, I. Břetislav (ejtsd: Brsetiszláv) cseh uralkodó özvegyét is 1055-öt követően. Egy biztos, hogy 1059-re feltételezett halála után a pécsi székesegyházban temették el.

A zámolyi helyszín térképe:

Zámoly tp1

(holnap folytatjuk!)

reklám 16

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s