A rómaiak királya, Henrik

A Száli-házból származó III. Henrik német uralkodó (1039-1056), elsőként a német királyok közül, 1040-től felvette a rómaiak királya (Rex Romanorum) címet, 1046 karácsonyától pedig már Rómában koronázott császár is volt. Öt alkalommal vezetett hadjáratot Magyarország ellen: 1042, 1043, 1044, 1051 és 1052. Ezek közül csak az 1044-es hozott komoly sikert a számára, amikor a Győr melletti ménfői csatában legyőzte Aba Sámuel magyar királyt.

Most nem ezt, hanem a leginkább kudarcos 1051. évit fogjuk röviden elemezni. Az előzmények röviden: Henrik korábbi hadjárataiban az 1041-ben Aba Sámuel által megpuccsolt Péter magyar király pártfogójaként avatkozott be a magyar belpolitikába. Harmadik próbálkozása Sámuel király (1041-1044) bukását és Péter trónra való visszahelyezését eredményezte. Utóbbi, hálából 1045-ben Székesfehérváron vazallusi esküt tett Henrik előtt. Ezzel Magyarország is betagozódott Cseh- és Lengyelország mellé, mint a német-római birodalom keleti hűbérese. Péter – többek között – még német törvényeket is bevezetett az igazodás kedvéért.

Uralmának azonban 1046-ban véget vetett a nagy pogánylázadás, amely I. Endrét (Andrást), a még István által száműzött s Kijevből hazatért herceget juttatta trónra. Endre hazahívta addig Lengyelországban élő öccsét, Béla herceget és az ország északi, valamint keleti egyharmadának kormányzásával bízta meg – lényegében társuralkodóvá tette.

Henriknek egészen 1051-ig nem volt ideje Magyarországgal foglalkozni. Az év augusztusában azonban addig soha nem látott méretű birodalmi hadat trombitált össze Passauban. Célja a Magyar Királyság 1046-ban megszakadt hűbéri függésének visszaállítása volt. A seregben az összes német hercegség: a szászok, frankok, svábok, bajorok mellett burgundiai és itáliai lombard, valamint cseh és lengyel kontingensek is felvonultak.

A magyaroknak látszólag csekély esélyük volt a támadás kivédésére.

A goslari palota, Henrik egyik kedvenc tartózkodási helye:

Goslar_kaiserpfalz

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s