Henrik hadjárata 1051-ben

Igyekszem röviden összefoglalni a Magyarország hűbéri alávetését célzó nagy német hadjáratot, de a műfajból következően – nem könyvet írok ugyanis – el kell hagynom a szokásos tiszteletköröket, a kutatástörténetet és a források részletes bemutatását.

Csak röviden említem, hogy a magyar kutatók közül Pauler Gyula, Bánlaky József, Hóman Bálint, Györffy György, Kristó Gyula, Makk Ferenc és Veszprémy László foglalkoztak vele alaposabban. A németek témába vágó írásait egyelőre nem is ismerem.

A magyar és német források ismertetésétől is e keretek közt eltekintenék. Maradjunk annyiban, hogy hasznosítható állításaikat, helyhez köthető adataikat majd a szövegben ismertetem. Rögtön kezdjük talán a hadjárat időbeli elhelyezésével!

A német birodalmi sereg és az azt támogató cseh, lengyel, olasz és burgundiai egységek a Duna menti Passau városánál gyülekeztek. III. Henrik augusztus 15-e nagy egyházi ünnepét még a püspöki székhelyen töltötte. A számára kudarcos hadjáratot követően, október 25-én pedig már biztosan és biztonságban, az akkor újraépített német határvárban, Hainburgban volt.

Henrik szignója egyik okleveléről:

Heinrich_III_Monogram

Nem tudjuk, mikor adta ki a megindulási parancsot Magyarország felé. Egy biztos, valamikor szeptemberben léptek magyar földre. Az sem egyértelmű, hogy október 25-e előtt hány nappal érkezett a magyar területről menekülő (vagy ha úgy jobban tetszik: tervszerűen visszavonuló) német had Hainburgba. Annyi biztos csak, hogy a fenti két dátum által meghatározott 10 héten belül zajlottak le a továbbiakban elemzett események.

(folyt. köv.)

támogatás 2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s