Henrik hadjárata 1051-ben (2.)

Valamikor 1051 augusztusában érkeztek haza Endre (András) király követei Németországból a küszöbön álló német támadás hírével. Ilyenkor a királyi tanácsban dönteni kellett. A dilemma: meghódolás vagy ellenállás? Nem tudjuk ki kezdeményezte az utóbbit, de aligha tévedünk nagyot, ha feltételezzük a jó hadvezér hírében álló Béla hercegről, hogy csakis az utóbbit képviselhette. Az idejét – hadakozás helyett – inkább különféle barátnőivel (“ágyasaival”) múlató király is jóváhagyta Béla herceg fővezéri megbízatását.

Miután a határozat megszületett, sürgősen megkezdték minden rendelkezésre álló erő mozgósítását. Parancsok mentek a tanácsban jelen nem volt megyésispánoknak, különösen a határ mentén érintett pozsonyi, mosoni, soproni, vasi és zalai ispánoknak.

Fogalmunk sincsen, hogy milyen ismeretekkel rendelkeztek a felvonuló német hadakról s a támadásuk várható irányairól. A korábbi hadjáratok tapasztalatai alapján leginkább a pozsonyi, mosoni, vagy soproni irány felől figyelhettek. Henrik azon elhatározása, hogy váratlan irányból, karantán (ma stájernak mondanánk) földön keresztül támad, nyilván a meglepetést célozta.

Egy kisebb német sereget, Břetislav cseh és Welf karintiai hercegek, valamint Gebhard regensburgi püspök parancsnoksága alatt – nyilván a magyarok figyelmének megosztása céljából – a Duna bal partján küldött előre. Utóbbiakkal maradt az élelmiszer utánpótlást szállító dunai hajóhad (flotilla) is.

A fő sereg, valószínűleg Linznél szekerekre és lovakra rakta a lehetséges ellátmányt s a Steyr-Eisenerz-Präbichl-hágó úton ment át Leobenbe, a Mura völgyébe. Innen Grácon keresztül a magyar határon épült Radkersburg (régi magyar nevén: Regede) váráig meneteltek.

A német fősereg útját kékkel, a korabeli német-magyar határt bordóval jelöltem:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

(folyt.köv.)

reklám 16

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s