Henrik hadjárata 1051-ben (4.)

A magyar krónikákból tudjuk, hogy tervszerűen előre kiürítették a németek átvonulásával érintett területet. Kitelepítették az embereket, háziállatokat és elvittek vagy elrejtettek minden mozdítható élelmet. Ez természetesen csak úgy volt lehetséges, hogy kémek vagy felderítők révén (?) előre tudták az ellenséges sereg – meglepetésnek szánt – Radkersburg-Fehérvár felvonulási útját.

Béla herceg jól kalkulált. Amire az ország akkori fővárosához értek a németek, élelmezési nehézségek léptek föl. Ugyan egy kései forrásunk, a másodkézből dolgozó Kézai Simon az 1280-as években arról írt, hogy Henrik öt hónapig ostromolta volna Székesfehérvárt, ez az ismert időkeretek miatt eleve lehetetlen. Ha egyáltalán sor került a város elleni támadásra, az legfeljebb 5 napig tarthatott.

Gyanús azonban, hogy tudósításunk az erdőkön (a Bakonyon) való átkelés után már egy Bodajk térségében való német táborozást említ. Utóbbi pedig Mór közelében, a Győrön keresztül Németországba vezető visszavonulási útvonalon van. Német tudósítónk, Reichenaui Hermann igazából csak azt emeli ki, hogy a németek azáltal értek el némi sikert, hogy sikerült megmenekülniük az éhenhalás vagy a kapituláció veszélyétől azáltal, hogy Abdánál elfoglalták a Rábca hídját védő magyar erődítményt.

(Székesfehérvárról és Abdáról lásd a blog belső keresőjével elérhető korábbi írásaimat.)

Úgy tűnik, Béla herceg ugyanazzal a kifárasztásos, nyílt csatát kerülő taktikával kerekedett felül Henrik császáron, amivel 21 évvel korábban István király is legyőzte Henrik apját, II. Konrádot.

Felmerül a kérdés, vajon hogyan mozgathatta a győzelem érdekében a magyar erőket Béla s milyen szerepet játszottak a hadjáratban a várak?

Henrik 1046 előtt használt királyi pecsétje (+HEINRICVS TERTIVS DeI GRAtia REX):

III. Henrik pecsétje

(folyt. köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s