Örs vára

Örs vezér, az Örsúr-nemzetség őse a Sajó mentén szállt meg a krónika szerint. Egyik nyugati helynévi előfordulása a Bakony-ér melletti Mezőörs, a Székesfehérvárt Győrrel összekötő történelmi főúton.

Kézai Simon 1280-as években lejegyzett krónikájának egyik színes elbeszélése, III. Henrik német-római császár 1051-es hadjáratának egyik epizódját éppen ide helyezi: “pirkadatkor Örs faluhoz értek. Miután a várnagy a kapuban volt, észrevette, hogy az országútról letérve a süppedékes és nehezen járható mocsaras területen át fegyveres had közeledik….azon az átkelőhelyen, ha a víz kiszárad, mind a mai napig szoktak lószerszámokat, kardokat és több más ezekhez hasonló dolgot találni.”

Tudtommal ezt a krónikás adatot eddig senki sem  elemezte igazán. Még Györffy történeti földrajzában sem foglalkozott az itteni vár kérdésével. Pedig a szövegből következően a visszavonuló németek, éppen azt kikerülendő tértek le a vizenyős völgyön átvezető töltésről. Persze kitalálmánynak is minősíthetjük Kézai elbeszélését, de én úgy emlékszem, hogy a forráskritika általában nem úgy indul, hogy az elemzett tudósítást eleve hamisnak és minden alapot nélkülözőnek nyilvánítjuk.

Életszerűen hangzik, hogy a gyors vonulás érdekében a németek a vár elkerülése mellett döntöttek. A Kézai koránál durván 230 évvel korábbi eseménnyel kapcsolatos helyi hagyomány lehet a menekülés közben a süppedékes területen elvesztett lószerszámok és kardok találásának emlegetése is.

A vár helyeként a mai temető területének egy része jöhet számításba:

Mezőörs 3

Ugyanez fotón:

Mezőörs temető

Megjegyzem, nagyon érdekesek a falu belterületét régen övező sáncok is (vonalukat a képen a telkek végén látható fasor mutatja). Azok talán egy avar-kori erődítmény maradványai. Utóbbiakról bővebben:

http://www.oroksegvedelem.hu/ma_files/avar_taborok.pdf

reklám 16

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s