Pinkafő

A napokban majdnem osztrák államfővé választották a pinkafői (németül: Pinkafeld) Hofer Norbertet – Norbert Hofert. A történelmi Vas megye északnyugati szélén, a régi osztrák-magyar határ mellett fekvő kisváros lakosságát a Borovszky-monográfia 1898-ban úgy jellemzi, mint “tisztán német ajkú, de kifogástalanul hazafias érzelmű”.

Jelenleg s az idén már 95 éve, hogy Ausztriához tartozik. Josef Karl Homma, a helyi múzeumot alapító helytörténész és mások szerint Peinihaa néven ez lenne Burgenland írott forrásokban legkorábban, II. (Német) Lajos király Adalwin salzburgi érseknek Szombathelyt is adományozó oklevelében, 860. november 20-án említett helye (szerintem az adat inkább Pinkaóvárra – németül Burg – vonatkozhat).

Egy biztos azonban, Pinkafő neve a folyó forrásvidékére, “fejére” utal s régebbi a német változatnál. Utóbbi már a magyar elnevezést utánozza – nem az értelme, hanem a hangzása szerint.

A nagy múltú település legkorábbi magyar vonatkozású említése 1289-ből származik. Ekkor magánháborút (német: Fehde) vívtak egymással Habsburg Albert osztrák és stájer herceg (utóbb német és római király), valamint Kőszegi Iván (“Iván gróf”) német származású magyar kiskirály, tartományúr. A német hadjárat egyik eseménye éppen Pinkafő (ekkor már németül: “Pinkavelde”) erődtemplomának ostroma és elfoglalása volt.

Megjegyzem, éppen ez az egyik legkorábbi hazai erődített templomra vonatkozó adatunk! Az 1289-es hadjáratban már egész sor erődített templom szerepel amúgy Sopron és Vas megyék területén. Vagyis a templomok erődítése nem a későbbi török veszéllyel kapcsolatos s nem is csak Erdélyre volt régen jellemző.

Pinkafőn később az egész város fa palánkkal való erődítésére is sor került I. Lajos királyunk 1373-ban e célból 7 évre adott adómentességének köszönhetően. Ennek sejthető nyomvonala a kapuk helyével:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

A középkori erődtemplom a mai barokk katolikus plébániatemplom helyén állt.

reklám 16

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s