Csepregi Hírmondó

A legelső magyar nyelvű újság 1779-ben Pozsonyban (szlovákul: Bratislava) jelent meg Magyar Hírmondó címmel. Tegnap az a megtiszteltetés ért, hogy egy a helyi közügyek iránt érdeklődő és az önkormányzat ülésén szót kapó polgár engem titulált csepregi hírmondónak.  Köszönöm és igyekszem is megfelelni a feladatnak. Ugyanis van.

Helytörténeti, de nyilván Csepreg határán túlmutató jelentősége is van, hogy tegnap feloszlatta magát a város önkormányzata. Ilyesmi az eddigi 6 önkormányzati ciklus idején nem történt. Most a 7. választott önkormányzat tagjainak a többsége úgy döntött, hogy véget vet a láthatóan konfliktusos és ebben a formában természet ellenes helyzetnek. Visszaadták a döntés lehetőségét Csepreg választópolgárainak.

Ma csak krónikás szemmel írom le a 105 perces ülést, ahol negyedik nekifutásra sikerült meghozni a már március óta levegőben lévő döntést. Túl azon, hogy nem sikerült a város honlapján közzétenni a meghívót, 17 órakor megjelent a kőszegi járási hivatal két vezetője, a Répcevidék újság tudósítója, két később szót kapó és hozzászóló állampolgár is rajtam kívül. Magam az egyik képviselőtől az ülés előtt másfél órával kaptam meghívót (melyet közzé is tettem a facebookon).

Aztán kiderült, hogy 17 órakor nem is maga az ülés kezdődik, hanem lesz még előtte egy pénzügyi bizottsági ülés is. Utóbbit korelnökként a város volt jegyzője vezette. Pár perc alatt formailag megtörtént.  Utána volt egy kis rugózás, hogy vajon ezúttal szabályosan kezdeményezte-e négy képviselő a feloszlást? Először ugyanis s.k. formában volt aláírva a javaslat. De mint kiderült, valamennyien kiegészítették azt saját kezű szignókkal is.

Három ciklust gyakorló, negyedik polgármestert megtapasztaló volt képviselőként “elismerésemet” kell tolmácsoljam Vlasich Krisztiánnak. A macskaköröm annak szól, hogy visszaélésszerűen képes korlátlan ideig demagóg szövegeket mondani. Igazi dumagép. A hárommal ezelőtti, 29 évig szolgáló polgármestert annak idején sok időhúzással élő, kifárasztó jellegű ülésvezetéssel jellemeztem. Miatta lett bevezetve mindenféle időkorlát. Vlasich-hoz képest azonban ő egy szűkszavú és lényegre törő városvezető volt.

Hárominé Orbán Erika alpolgármester is előadta “lelkiző” típusú szövegét. Ebben őszintén kifejtette, hogy ő lényegében Bükön dolgozik s ott mennyire nem értik és lesajnálják Csepreget.

Dr. Erdősi László korábbi jegyző számára szintén megfelelő lett volna a jelenlegi állapotok fennmaradása. Mint kifejtette, ő a beletörődés híve. Ha egyszer centralizáció van, akkor tessék engedelmeskedni. 40 éves közszolgálati múltját felemlegetve érvelt a feloszlatás ellen.

Tóth Józsefné, Anna állampolgárként kapott szót. Ő név szerint mind a négy feloszlást kezdeményező képviselőt személyeskedő vádakkal illette. Ők csak igen tömören reagáltak minderre.

Radics István nevű úriember néhány irodalmi idézettel fűszerezett, szintén lelkizős jellegű felszólalásában Vlasich Krisztiánt Csepreg legújabbkori felvirágoztatójaként állította be.

A normál ülésvezetéssel 20 percet igénylő program így 104 perc múltán jutott el a céljáig, a név szerinti szavazásig.  (Tanulság: egy következő SzMSz-ben korlátozni kell a polgármester parttalan duma lehetőségét is.) Radics úr közölte az órájára nézve, hogy 18.44-kor fejeződött be a 2014. október 12-én megválasztott képviselő-testület és polgármester mandátuma.

_MG_0333

Reklámok

Csepregi Hírmondó” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Talán most majd elgondolkodnak a csepregiek azon, hogy kiket is választanak immár 30 éve a testületbe. Jómagam pl. a mostani hatos felállásból kettőre adtam le a voksomat, de amikor 11-en voltak, a mindenkori testületekből 4-5 bírta a bizalmamat. Kicsit durvának tartom azt is, hogy a feloszlatási kezdeményezés munkaidőben egy intézmény e-mail címéről történt, nem magán e-mail címről, de szerintem az ilyet személyesen illett volna a 4 képviselő aláírásával bevinni. Pro és kontra lehetne érveket felsorolni a polgármester és ellenzéke megítélésében, nem teszem. Én csak tényeket látok, s az utca embere is ezt teszi. Reálisan gondolkodva érzelmeknek helye nincsen pártállástól függően, itt egyedül Csepreg érdeke számít. Sajnos a választók többsége az elmúlt 30 évben nem azt vette figyelembe, pl. mikor kis híján egy szélhámost juttatott a polgármesteri székbe, intézményvezetőket szavazott a testületbe, hogy elfogult pénzügyi döntések születhessenek. Dumában, szövegben erős képviselőket választottak, a tettek emberei helyett. Az időközi választások kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy ne a politikai hovatartozás, a civil szervezetekhez való kötődés, hanem egyedül a város érdekei számítsanak.Olyan emberek kellenek, ahol nem a duma, az üres fecsegés, hanem a tettek számítanak.

  Válasz
  • Igazad van. Sajnos a magyar ember gyakran bedől a hazug dumagépeknek. Itt a verbális adottságok felülírják a logikát és az észérveket. A másik nagy nemzeti hibánk, az érzelmi politizálás. A harmadik hiba a tényeket mellőző, hibás és elhamarkodott ítélkezés… Ki tudunk ezekből vajon egyszer majd lábalni?

   Válasz
 2. Lacus!

  Három napja még tutira mondtad hogy 2 képviselőt a 4-ből meggyőztek hogy ne legyen oszlatás!
  Most meg annak a demagóg alja mocsoknak ülsz fel hogy tilos egy E-mailt elküldeni munkaidőben egy városi képviselőnek a tisztségével kapcsolatosan?

  A polgármester egész munkaideje alatt “online” van a facebookon!

  Azt hogy minősíted?

  Válasz
 3. Bettercsepreg!
  Igen mondtam, sőt magától a képviselőtől hallottam a “megkeresésről”, a nézetei felülbírálásáról. KB. úgy történhetett, ahogy Radics István csinálta a tegnapi gyűlésen. Úgy látszik, az a két képviselő mégiscsak gerinces ember s tántoríthatatlan.
  Azt viszont tényleg nem tudom elfogadni, hogy valaki munkaidejében alkot meg, küld el egy ilyen dokumentumot, mint ahogy megtörtént. Főleg, ha még mellé közalkalmazott. Mert egy egyéni vállalkozó megteheti, aki maga termeli meg magának jövedelmét, de akit az önkormányzat, az állam tart el, az szerintem nem oda való, abba a pozícióba. Ez épp olyan, ha egy tanár tanítási órán , egy köztisztviselő a hivatali idejében vagy egy rendőr szolgálatban tenné ugyanezt!

  Válasz
 4. De legalább annyi sütnivalója lehetett volna, ha már nem képes felemelni a fenekét és személyesen bevinni a hivatalba azt a papírt, hogy magán e.mail címről küldi el, és senki nem támadhatja akkor ezáltal.

  Válasz
 5. Lacus! Szerinted mennyire képesek elgondolkodni a csepregi emberek azon, hogy kit választanak meg? Nézd végig a 4 “rebellis”-t. Van köztük 1 db bukott rendőr-bukott vállalkozó, 1 db bukott iskolaigazgató-bukott polgármester, 1 db annyira elhasználódott intézményvezető, hogy még egy egyszerű programot sem tud már felkonferálni és egy intrikákban jártas tűzoltó. Ezek közül ketten, ZE és KÁ több évtizede ott ülnek a testületben, anélkül, hogy bármi eredményt fel tudnának mutatni. Kettejüket sokkal nagyobb felelősség terheli azért, amivé lett vagy nem lett a települést, mint a PM-et.

  Válasz
  • A mostani polgármester is már a harmadik ciklusát tölti. Ugyanúgy felelőssége van az elmúlt 10 évért. Előbb a Kulturális-. majd a Városfejlesztési-Pénzügyi Bizottság elnökeként tevékenykedett. Az eredményekben és a mulasztásokban is éppen úgy érintett, mint a többiek.

   Válasz
 6. Egyetértek dj-vel és Vincével is. Az, hogy kiket választottak meg az elmúlt 30 évben mindig, a csepregiek hülyesége és felelőtlensége, senki másé. Helyi ügyekben félre kéne tenni az érzelmi, főleg a politikai kötődést és felelősen dönteni. Erre mi képtelenek vagyunk sajnos, már 30 éve.

  Válasz
 7. Az ideális az lenne ha se a jelenlegi polgármester, se a képviselők egyike sem jutna be az időközi választások eredményeképpen!

  Persze ez hiú ábránd, -hiszen a totális információhiányban és az állandó elhallgatások mellett ki és milyen alapon merne arra vetemedni az épeszű csepregiek közül hogy induljon a választáson?

  Szerintem jó ha két polgármester jelölt (amiből az egyik természetesen Vlasich lesz) és maximum 8-9 képviselőjelölt fog felkerülni a szavazólapra, -amiből ugye 6 be fog jutni!

  Még az is előfordulhat hogy ugyanez a polgármester és ugyanez a 6 képviselő fogja szeptember után folytatni, -ami 2017 márciusa utá újabb oszlatást fog eredményezni!

  Válasz
 8. Szerintem a “négyek” közül valaki mindenképpen indulni fog, -kizárásos alapon a Kovács a legesélyesebb.

  Felbukkanhat még valami önjelölt, illetve olyan aki önjelöltnek tűnik… Valójában Vlasichék fogják indítani… Pocskondiázza majd Vlasichot hogy megossza azok szavazatait akik meneszteni akarják a jelenlegi PM-et!

  Persze jó szándékú önjelölt is felbukkanhat, -de igazán akkor lesz értelme ennek a cirkusznak ha 2 jelölt lesz! Akkor az összes leadott szavazat legalább 50% + 1 szavazatát megkapja majd valaki!

  Válasz
 9. Lángelméjű Vince: az 1 DB (!?) volt Pm-ünkről is kérnék egy sommás, rövid , emberséges elemzést ! Véleményem szerint a fiatal Csepregieknek fel kellene emelni a fejüket, és értelmes támogatható képviselőket és Pm-et kellene találniuk maguk közül!

  Válasz
 10. Kedves Imre! A fiatalok-és nem csak a csepregiek-nem arról híresek, hogy mondjuk a legegyszerűbb dologért össze tudnának fogni. El vannak a maguk kis okostelefonos álomvilágukban, azt várják, hogy valaki majd megoldja helyettük a problémáikat. A jelenlegi PM korosztályától lefelé nem látok senkit……..

  Válasz
 11. Én biztos vagyok benne, hogy 3 jelölt lesz. s ebből kettő fog Vlasich ellenében indulni. Az ellenzéki szavazatok majd szépen megoszlanak, ahogy legutóbb is és röhögve nyer a mostani PM. Kampányidőszakban elindulnak majd a szökőkutak, Ágh Peti ismét idetol egy kis lóvét, a Pereznyáknál ismét vendégül látják a dombiakat és biztosítva van Vlasich győzelme.

  Válasz
 12. Lacus!

  Ágh Péter egy fél mondattal, egy fotóval sem állt Vlasich mellé a hétfői oszlatás óta!
  Pedig több témában is posztolt a fideszes képviselő a politikusi oldalára az utóbbi két napban, ahol több mint 5800 lájklolója van!

  Már nem csak azért sem fog “idetolni egy talicska pénzt”, mert már nincs miből osztogatni, -hanem mert Vlasichból elegük lett!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s