Turanj és Podgorje

A Zágráb megyei Jastrebarsko közeli Szent Anna (Sveta Jana) plébánia területén található Turanj várromját a 19-20. századi kutatók Podgorje ispánság várának vélték. Azért használom mégis az ‘és’ kötőszót, mert ezt korántsem látom valószínűnek. A kérdés alaposabb körüljárást igényel persze!

Podgorje 1

A kis vár története ugyanis gyakorlatilag ismeretlen. Annyit tudunk róla mindössze, hogy 1670-ben azé a Bukováczky Ferencé volt, akit Zrínyi Péter a Wesselényi-összesküvés idején a boszniai pasához, majd a Fényes Portára, Isztambulba küldött. Birtokát a szervezkedés lelepleződésekor elkobozták, de 1671-ben Herberstein károlyvárosi generális javaslatára visszaadták volna – de Bukováczky mégsem tért vissza a törököktől, ahol talán jól érezte magát.

Megjegyzem, a magyarosan írt Bukováczky név a térképen látható Bukovac-Svetojanskira utal. A lényegében egyetlen hengeres toronyból álló kis vár nyilván középkori eredetű. Adatainkban talán amiatt nem szerepel, mert évszázadokon keresztül folyamatosan ugyanannak a kisbirtokos családnak, a Bukováczkyaknak volt a jelképes lakóhelye.

A várromról a három éve elhunyt Szatanek József 2009-ben készített felmérést:

Podgorje

támogatás 2016

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s